Megismerte a nagyvilág Székelyföldet a grafikákon át

Éjjel-nappal látogatható a Grafikai Biennálé anyaga

(0 Szavazat)32 megjelenítés

A 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé válogatott alkotásaiból nyílt kiállítás december 16-án, péntek délután Csíkszeredában a Megyeháza Galériában. A Sepsiszentgyörgyön bemutatott közel 250 alkotásból egy válogatást, mintegy 100 művet állítottak ki a megyeháza két kiállítóterében.

Elsőként Czimbalmos Attila, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ menedzsere köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hely szűke miatt csak egy keresztmetszetét tudták elhozni a biennálé anyagából.

– A nyolc évvel ezelőtt Gyergyószárhegyen megfogant kezdeményezés nemzetközi elismertségre tett szert, az országban a Bukaresti Grafikai Biennálé mellett ez a legkiemelkedőbb képzőművészeti esemény, amelyet külföldön is jegyeznek. Több mint 1200 regisztrált pályamű érkezett be, közel 50 országból, amelyet kilenc tagú nemzetközi zsűri értékelt – mondta el Czimbalmos Attila.

A Megyeháza Galériában elsősorban a díjazott munkákat állították ki, valamint a helyi érdekeltségűeket, a Hargita megyei és csíki alkotók munkáit. A hátsó galériában 50 munkán keresztül adnak ízelítőt a biennálét jellemző munkákból. A megnyitón az il elhangzott, hogy a három székelyföldi megye tanácsa jelentős anyagi támogatásával elérte azt, hogy a szakma az egész világon felfigyel erre az eseményre.

– Székelyföld képviselteti magát a nagyvilágban és egy kicsit ide jön a nagyvilág a grafikán keresztül – summázta Czimbalmos.

Házigazdaként és támogatóként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vette át a szót, aki örömének adott hangot, hogy Székelyföld  a biennálé sorozaton keresztül is a nagyvilágban egyre inkább ismertebbé fog válni. Abban a félszáz országban, ahonnan küldtek be munkát, tudják a művészek, hogy van olyan, hogy Székelyföld, és érdemes ide pályázni, küldeni be alkotásokat.

– Az alkotóink a megyéből egy komoly megméretkezési lehetőség mentén kihívásként tekintenek a biennáléra, és Székelyföld egyre inkább nem csak az archaikus voltába lesz ismert, hanem a modernitás, az új technológiák, a kitekintés és a befogadás térségévé is tud válni – véli Borboly Csaba megyeelnök.

A tanácselnök gratulált a szárhegyi alkotóközpont volt és jelenlegi vezetőjének és munkatársainak, hogy ilyen szintre tudták emelni a kiírást.

– Az a jó a Megyeháza Galériában, hogy talán az országban egyedüliként 24 órából 24 órában látogatható a hét bármelyik napján, még karácsony éjszakáján, vagy szilveszterkor is lehet jönni. A galériát ennek a különleges adottságánál fogva próbáljuk meg tovább fejleszteni, várjuk az ötleteket – mondta zárszóként Borboly Csaba.

Siklódy Zsolt, a biennálé kurátorának szakmai méltatását Túros Eszter művészettörténész tolmácsolta. A kiállítás a hagyományos és digitális technikákat felhasználó grafikai alkotások nemzetközi szemléje.

„A Székelyföldi Grafikai Biennálé célkitűzése egymás mellé helyezni a lokálist az univerzálissal és ezen keresztül megkeresni a térségben de a világ más tájain megszülető grafikai törekvések helyét is a globális trendekben, mind a hagyományos mind a digitális grafikai képalkotás vonatkozásában” – fogalmazott méltatásában Siklódy Zsolt.

A kiállítás január 18-ig tekinthető meg a nap bármely szakában. Minden érdeklődőt, diákcsoportot szeretettel várnak.

Csíkszereda, 2016. december 17.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774