Meghosszabbította együttműködését Hargita és Bács-Kiskun megye önkormányzata

Folytatódik az egészségügyi szűrőprogram

(0 Szavazat)55 megjelenítés

Az egészségügyi szűrőprogram tízéves jubileumát ünnepelték Hargita Megye Tanácsa Székelyvarságon tartott rendkívüli ülésén, május 10-én, kedden. A Bács-Kiskun és Hargita megye közti kiváló testvérkapcsolat révén a kecskeméti kórház munkatársai eddig összesen tíz alkalommal végeztek szűrővizsgálatot Hargita megyében, jelenleg Székelyvarságon vizsgálnak. A kecskeméti szakemberek – akik részt vettek az ünnepélyes tanácsülésen – sokat segítettek azzal, hogy útba igazították a betegeket, milyen szakorvoshoz forduljanak, mivel sok településen ritkán adódik erre lehetőség a nagy távolságok és az elszigeteltség miatt. Mindemellett számos alkalommal fedeztek fel olyan betegségeket, amelyeket még idejében kezelni lehetett.

Az ülésen a két megye elöljárói elfogadtak egy szándéknyilatkozatot az együttműködés meghosszabbításáról újabb tíz évre. Ez egyben az egészségügyi szűrőprogram folytatását jelenti.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke beszédében elmondta, a kecskeméti orvoscsoporttal járt Varságon először, azóta az orvosok közül sokan házat építettek a településen, és a kecskemétiek java már járt itt. Sőt több hargitai testvértelepülésük van bács-kiskuni településeknek, illetve sok bács-kiskuninak van Hargita megyében háza, tette hozzá.

– Mindez sokat jelent nekünk. Ezt a kapcsolatot folytatni kell, és folytatjuk is – jelentette ki a bács-kiskuni elnök, aki beszédének végén emléklapot adott át Borboly Csabának.

Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója felszólalásában kitért arra, hogy egy új szűrőkamiont helyeznének üzembe az egészségügyi programban, amely egy nagyon modern, 16 szelepes CT-vel rendelkezik. Mócza György, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház vezetője azt mondta, önzetlenül, szeretettel végezték az elmúlt tíz évben a szűrővizsgálatot.

Borboly Csaba köszöntőjében arról beszélt, hogy a testvértelepülési, testvérmegyei kapcsolatoknak számos pozitív hozadékuk van térségünkben.

– Negyedszázaddal ezelőtt lelkesedéssel töltött el mindannyiunkat az újbóli egymásra találás, és az együttműködési szándékot sok helyen sikerült közös gondolkodásra, közös cselekvésre váltani, közösségeink javára. E testvértelepülési, testvérmegyei kapcsolatok ott maradtak meg mindmáig, ott élnek a mai napig, ahol sikerült tartalommal megtölteni az újbóli egymásra találás lelkesedéséből létrejött kapcsolatot. Ilyen tartalmas kapcsolat a testvéri Bács-Kiskun megyével létrejött együttműködés. Ennek egyik nagyon jelentős hozadéka a kecskeméti kórház munkatársai évenkénti Hargita megyei látogatása – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A szándéknyilatkozat aláírását követően Borboly Csaba emlékplakettet adott át Rideg Lászlónak, Svébis Mihálynak, Mócza Györgynek, továbbá azon Hargita megyei intézmények jelen lévő képviselőinek, akik hozzájárultak az egészségügyi szűrőprogram megvalósításához: Tar Gyöngyinek, a megyei közegészségügyi igazgatóság, valamint Birta Mária, a csíkszeredai Louis Pasteur Egészségügyi Posztlíceum vezetőjének.

Az ülés elején Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke aláírta Jánosi Gellért római katolikus plébánossal a megyei tanács pályázatán nyert támogatásról szóló szerződést, amelyet a helyi egyházközség a plébánia javítására és az orgona javítására kapott.

Az ülés elején a helyi néptánccsoport előadását tekinthették meg a jelenlévők, az esemény pedig a Hargita Székely Népi Együttes A magyar tánc évszázadai című műsorával zárult.

Csíkszereda, 2016. május 10.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774