Megerősítették a kapcsolatot a Krassó-Szörény megyei magyarsággal

A Resicabányai Magyar Napok jó alkalom volt az összetartozás kifejezésére

(0 Szavazat)85 megjelenítés

Szeptember 19-24. között immár tizenkettedik alkalommal szervezték meg a Resicabányai Magyar Napokat, amelyen idén Hargita Megye is képviseltette magát az Összetartozunk közösségépítő programjának köszönhetően. 

Hargita Megye Tanácsa közösségépítő programja jóvoltából, a Hargitai Zugtánccsoport lépett fel a Krassó-Szörény megyei Resicabányán szeptember 23-án szombaton, akik bekapcsolódtak a Magyar Napok további programjába is.  A Platanus Művelődési Egyesület meghívására, a Csíksomlyó Egyesület „Népcsoportokat köt össze a tánc”  pályázatának köszönhetően valósult meg a Hargitai Zugtánccsoport fellépése, a mintegy 500 kilométerre lévő településen.

Szombat délután a Nyugati Színház színpadán tartott néptáncbemutatót a Hargitai Zugtánccsoport, egy kis ízelítőt adva felcsíki, gyimesi és mezőségi táncokból. Ugyanakkor a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola XI. osztályos tanulója, Regián Réka Kata kalotaszegi és mezőségi népdalokat énekelt.

A fellépést megelőzően Zonda Erika vezérigazgató, az Összetartozunk program felelőse köszöntötte a nagy számú érdeklődőt.

– A program legnagyobb sikerének azt tartom, hogy az együttműködés, az egymásra figyelés civil szervezetek, oktatási intézmények, egyházközségek, családok szintjére is kiterjedt, ezáltal élővé, szervessé téve a kapcsolatot. Erősítve azt az érzést, amelyet programunk nevéül is választottunk: Összetartozunk – fogalmazott a szórványprogram vezetője.

Évekkel ezelőtt néhányan arra kérték Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetőjét, hogy tanítson néptáncot nekik, mert pótolni szeretnék tudásukat ezen a területen és lehetőleg ne verjék nagydobra… Így lett Zugtánc a heti rendszerességgel tartott „táncóra”. Az a néhány fő meglepően kitartóan és rendszeresen járt néptáncot tanulni, most már közel 10 éve. Lassanként Zugtáncház lett belőle és a „zugban” már kezdő és haladó csoport is tanulja lelkesen a néptáncot. A Hargita Együttes táncosai tanítanak, kiegészítve énektanítással az aktuálisan tanított tájegység anyagát. 

– Azt kívánjuk továbbadni a nagyközönség számára, hogy a néptánc művelése kortalan és mindenkié, hogy táncolni jó – zárta köszöntőjét Zonda Erika.

A Resicabányán töltött napok alatt a Hargita megyeiek a helyiek vendégszeretetét élvezve megtekintették Dobai András lombfűrészmunkáiból nyílt kiállítást, valamint Tóth János Székelyföldi emlékek c. fotókiállítását, valamint felkeresték a megye magyar vonatkozású nevezetességeit: a gőzmozdonymúzeumot, Sissi királyné emlékművét, az oravicabányai régi színházat, valamint az ország legszebb zuhatagát, a Bigér-vízesést. Végül megemlékeztek Oravicabányán Mihalik Kálmán szülőházánál, ahol megkoszorúzták az emléktáblát.

A kölcsönösség jegyében meghívták a vendéglátókat Hargita megyébe, szeptember utolsó hétvégéjére, a Székelyudvarhelyen sorra kerülő nemzetközi kórustalálkozóra.

Csíkszereda, 2017. szeptember 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774