Megélhetést és jövőt biztosít a minőségi helyi termékek előállítása

Megkezdi a termelést a gyimesközéploki tejgyár

(0 Szavazat)140 megjelenítés

Székelyföldi kézműves sajtok bemutatóját tartották március 10-én, szombaton a borospataki skanzenben. Az eseményen szakmai előadást tartott Kiss Ferenc sajtkészítő mester, és a zsűri elnökeként részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

A megyeelnök gratulált az egy hete megnyitott gyimesközéploki tejgyár megvalósításához, amelyen, mint a rendezvénye elhangzott, sikerült az utolsó munkálatokat is elvégezni. Az európai uniós befektetéssel megvalósuló létesítményben elkészült a próbatermék, ahol joghurtot, kétféle érlelt sajtot, vajat fognak készíteni, illetve szeretnének részt venni az iskolai tej-kifli programban. A termékek márkája a Gyimesi sajt lesz, amihez készül a címke. A tervek szerint, két héten belül a gyárat teljes kapacitással beüzemelik, naponta ötezer liter tejet tudnak beoltani, számoltak be a sajtmustrán.

Demeter László biológus, a Pogány-havas Kistérségi Társulás munkatársa elmondta, évek óta próbálják felhívni a figyelmet helyi és nemzetközi szinte egyaránt a természeti gazdagság, a természetvédelem és a mezőgazdaság kapcsolódására. Ennek a legjobb példája a Gyimesek, és a térség által képviselt természeti értékek. Hozzátette: nagyon fontos a termelésben és a marketingben a fajgazdagság felhasználása, illetve annak tudatosítása, hogy ezeket a területeket kíméletes megművelésével lehet fenntartani. – Ez egy nagyon szép példája az ember és a természet harmónikus együttműködésének, és nagyon fontos, hogy a kezünkben van a lehetőség, csak élnünk kell vele, hogy a helyi emberek számára ezt kamatoztassuk – hangsúlyozta Demeter László.

Borboly Csaba azt mondta, nagyon büszkék a sajtcég tevékenységére, ami példaértékű lehet a többi kézműves szakma számára is. A megyeelnök úgy fogalmazott, a tejfeldolgozásban vannak lehetőségek, ami alternatívát kínál az állattartó gazdáknak is. De lehetőség a fiataljainknak is, akikre büszkék vagyunk, ha megállják a helyük a nagyvilágban, de arra biztatjuk őket, hogy emellett arra is törekedjenek és legyenek büszkék, hogy itthon meg tudnak élni olyan helyi termékeket előállítva, amelyekre külföldön is lehet kereslet. Gratulált a szervezőknek, Molnár Szabolcsnak és Sárig Attilának, mint mondta, már nagy szükség volt egy hasonló rendezvény megszervezésére.

Sánduly Edit, a Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesülete beszámolt az egyesület létrejöttéről és célkitűzéseiről. Mint elmondta, sok támogatást kaptak a megyei tanácstól a Vidékfejlesztési Egyesületen keresztül, segítettek annak a jogi keretnek a létrehozásában, ami lehetőségeket biztosít a szervezetnek. 16 taggal indultak, később újabb nyolc tag csatlakozott hozzuk. Alapvető célkitűzésük a kézműves sajtok készítésének népszerűsítése, tesznek azért, hogy minél többen megismerjék és készítsék a kézműves sajtokat, hogy ezzel támogassák a családokat.

A sajtmustrán 22 fajta sajtot sorakoztattak fel, a szakmai zsűri értékelése mellett a közönségszavazás eredményét is figyelembe vették. A sajtkészítők két-két sajttal nevezhettek be, számolt be a részletekről Sárig Attila szervező. A zsűri értékelése alapján első lett Bányász József, második Molnár Csaba, harmadik pedig Sándor Győző. A zsűri által kiválasztott nyertesektől összesen ötven kilogramm sajtot vásárolt meg Pál Péter gyimesi vállalkozó, 25 kg-ot az első helyezettől, 15 kg-ot a másodiktól, és 10 kg-ot a harmadiktól. A közönségszavazás alapján első lett Sárig Attila, egyforma pontszámot kapott három sajt, ezeket Csibi Lóránd, Molnár Csaba és Sárig Attila készítették, illetve harmadik lett Bányász József sajtja.

Sárig Attila elmondta, a rendezvény elsősorban a sajtkészítőknek szólt, akiknek alkalmuk nyílt egymás termékeinek a megkóstolására és a tapasztalatcserére. Ezenkívül pedig a fogyasztókat célozták meg a sajtok népszerűsítésével.

A rendezvényt Molnár Szabolcs is sikeresként értékelte, amint a szervezők elmondták, remélik, hogy lesz folytatás.    

Borboly Csaba megyeelnök közösségi oldalán élőben jelentkezett a helyszínről:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1533186630062048/

Csíkszereda, 2018. március 10.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774