Megáldották a göröcsfalvi műemléktemplom felújított orgonáját

(0 Szavazat)64 megjelenítés

Idén XI. alkalommal szervezte meg a Kisboldogasszony Falunapokat szeptember 5–6-án Csíkrákos község önkormányzata. Vasárnap a szentmise előtt felavatták a göröcsfalvi műemléktemplom felújított orgonáját, majd a szentmise után a kultúrotthon bejáratánál székely kaput avattak, és székely ruhákat adtak át. 

A rendezvény társszervezői a Bogátalji Mozgalom, Csíkrákos és Göröcsfalva Egyesület, a Csíkrákos Göröcsfalva Nőszervezet és a 18. Zöld Péter Cserkészcsapat.

Hargita Megye Tanácsa támogatta a rendezvényt: a Bogátalji Mozgalom pályázatát 4000 lejjel, a székely ruhákra pedig a Right Egyesület pályázott, és 5800 lejt nyert a megyei tanács eredeti székely ruhák beszerzését támogató pályázatán.

A vasárnapi ünnepségen Hargita Megye Tanácsának részéről jelen volt Borboly Csaba elnök, illetve Becze István és Szentes Antal tanácsosok.

A műemléktemplom orgonáját Pap Zoltán orgonaépítő mester újitotta fel, melynek 50 ezer lejes költségét teljes egészében Hargita Megye Tanácsa fedezte. Vasárnap megáldották a felújított orgonát, amelyen a Búzás Árpád plédános által celebrált szentmise végén egy koncert is felhangott.

Borboly Csaba a szentmise végén mondott beszédet, melyben hangsúlyozta, hogy ez a vasárnap a rákosiak és a göröcsfalviak életében arról szól, a misén hallott prédikáció szellemében is, hogy mindenki a saját helyén tegye a dolgát. Az egyháznak közösségépítő szerepe van, segít a hit, a remény és a szeretet útján a közösségeink megerősítésében. De ugyanakkor nem lehet hátradőlni, és máshonnan várni a megoldásokat, az autonómiáról ne csak beszéljünk, hanem ennek szellemében cselekedjünk, mondta a megyeelnök. Hozzátette: figyeljünk oda egymásra, és mindenki tegye a dolgát a közösség érdekében. A rákosiak és a göröcsfalviak az elmúlt években tudatosan cselekedtek a község fejlődése érdekébe, tették mindezt hittel és összefogással. Ebben a munkában komoly szerepe van a helyi nőszervezetnek, a fiataloknak, a tűzoltóknak, a közbirtokosságoknak, az oktatási intézményeknek, hiszen a helyi tanáccsal is együttműködve megtalálják a megoldást a felmerülő gondokra, vagy a kitűzött célok megvalósítására. Mindannyiunk célja talán, hogy gyerekeink, unokáink itthon sikeresekké váljanak, lássanak jövőképet az itthonmaradáshoz. Ehhez keressük az utat – hangsúlyozta ünnepi beszéde végén Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2015. szeptember 6. 


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774