Megalakult Tusványoson a Székelyföldi Értéktár Bizottság

A székelyföldi megyék együttműködése értékeink feltárására

(0 Szavazat)47 megjelenítés

Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban a három székelyföldi megye, Hargita, Kovászna és Maros együttműködésével. Az idei helyhatósági választások a három megye sikeres találkozásának nevezte a munka kezdetét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, mint mondta, fontos az értékeink feltárása, illetve a székelyföldi megyéket összehangoló bizottság munkájának kezdete. A Székelyföldi Értéktár céljáról Tusnádfürdőn beszélgetett pénteken, július 22-én délután Borboly Csaba, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke és Zalai Mihály, a magyarországi Békés Megye Önkormányzatának elnöke. 

Tamás Sándor úgy fogalmazott: új fejezet kezdődik a székelyföldi együttműködésben azzal, hogy az Erdélyi Értéktár mintájára megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság. 

A három megye 4-4 személyt nevezett ki a pénteken 14 órakor megalakult bizottságba, melynek elnöke Szőcs Zsuzsa lett. Hargita megyei tagjai Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője, Kisné Portik Irén néprajzkutató, Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium vezetője és Szabó Ákos, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének munkatársa.

Borboly Csaba az értékeinkről szóló beszélgetésen felelevenített a Székely termék mozgalom 2009-es kezdeteit. Mint mondta, Magyarországon azután születtet meg a hungarikum törvény, amely a kérdés továbbgondolását generálta nálunk is. 2012-ben a megalakult Hungarikum Bizottságba az RMDSZ, mint a MÁÉRT tagja, delegálta Márton Istvánt, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének elnökét. 2013-ban megalakult a Hargita Megyei Értéktár Bizottság 15 taggal, amely 6 szakterületen kezdte el az értékek feltárását: agrár és élelmiszer, természeti és épített örökség, kulturális örökség, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, illetve sport és turizmus. Jelenleg egy európai uniós projektnek köszönhetően, amelyben partner Hargita megye, 210 ezer eurót tudnak az értéktár fejlesztésére fordítani, ismertette Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke kihangsúlyozta: fontosnak tartják a magyarországi testvérmegyékkel való együttműködést, amelyért köszönetet mondott, akárcsak az Élő Erdély Egyesületnek, hiszen a Békés megyével közös pályázatuknak része a Székelyföldi Értéktár Bizottság megalakulása.

Péter Ferenc szintén a közös munka fontosságát hangsúlyozta, főként Maros megyére nézve, ahol, mint mondta, még erősebb az asszimiláció, mint a másik két székelyföldi megyében.

Zalai Mihály a Békés Megyei Értéktárat mutatta be a jelenlevőknek, illetve az értékek kapcsán elinduló építő jellegű viták fontosságát és tanító jellegét hangsúlyozta. Továbbá az értéktárnak közösségépítő és gazdaságfejlesztő jellege is van, tette hozzá.

A székelyföldi megyék javaslatokat is tettek a Székelyföldi Értéktárba, a Hargita megyeiek a székelyderzsi unitárius templomot és a csíkszeredai Mikó-várat javasolták.

Boda Szabolcs, az Élő Erdély Egyesület vezetője azt mondta, már több éve értékgyűjtő munkát folytatnak, ezzel a munkával szeretnének hozzájárulni a Székelyföldi Értéktárhoz.

 

Tusnádfürdő, 2016. július 22. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774