Megalakult Hargita Megye Gazdasági Egyeztető Tanácsa

A jogszabályok megváltoztatására és kitartó munkára van szükség

(0 Szavazat)102 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa Fejlesztési Ügynöksége szervezésében tartották Hargita Megye Gazdasági Egyeztető Tanácsa alakuló ülését május 18-án Csíkszeredában a megye főbb gazdasági szereplői, cég-, intézmény- és politikai vezetők részvételével. A tanácskozás koordinátora Tánczos Barna szenátor volt, részt vett még Antal István, Korodi Attila és Moldován József parlamenti képviselő is. Borboly Csaba megyeelnök köszöntötte a résztvevőket, elmondta, az egyeztető tanács létrehozásának célja, hogy a köz- és a magánszféra összefogásával, megyén belül próbáljanak megoldást találni a felmerülő gazdasági problémákra, illetve törvénymódosító javaslatok megfogalmazása és benyújtása az egyéb úton nem orvosolható nehézségek megoldására. 

– Annak ellenére, hogy Románia Alkotmánya hatáskörként biztosítja a helyi és megyei tanácsok számára a települések, megyék gazdasági fejlesztését, a helyi autonómia hiánya és az elbürokratizált törvénykezés miatt naponta akadályokba ütközünk ezen törekvéseinkben. Foglalkozunk a pályaorientációtól a szakképzésen át a fiatalok itthon maradásáig ráerősítő tevékenységekkel, kiállítások szervezésével, befektetők vonzásával, de folyamatosan abba ütközünk, hogy nincs törvényes hatáskörünk ezeken a területeken. Ennek ellenére folyamatosan együttműködünk a vállalkozói szervezetekkel, illetve több intézménnyel, keresve a törvényes megoldásokat a megye gazdaságának fejlesztésére. Éppen ezért levélben fordulunk a többi megyeitanács-elnökhöz, illetve a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségéhez (UNCJR), együttműködésüket kérve a törvények megváltoztatásában oly módon, hogy az lehetővé tegye a gazdaságfejlesztési intézkedéseket a helyi és megyei önkormányzatok számára – emelte ki Borboly Csaba.

Barabás Csaba, a megyei fejlesztési ügynökség vezetője ismertette a fórum négy fő témakörét, éspedig a megye aktív és inaktív lakossága arányának problematikája, a fiatalok elvándorlása, vállalkozóbarát közintézmények kialakítása, illetve a helyi cégek kiszolgálása szakemberekkel.

Tánczos Barna kiemelte, hogy a megyében nagy szükség van egyeztető fórumra, amelyen a vállalkozók problémáit meg tudják beszélni, hiszen naponta érzékeli, hogy információ hiányában sok esetben tanácstalanok a vállalkozók, a gazdák, akik tenni szeretnének, és ez a megbeszélés lehetőséget biztosíthat ezen kérdések tisztázására.

Korodi Attila a téma kapcsán kifejtette, fontosnak tartja a kreatív inkubációt az inkubációs házakkal együtt, a feldolgozó‪‎iparban dolgozók, valamint a közhivatalnokok ‪‎továbbképzését, hogy ha hosszú távon munkahelyek szűnnek meg, könnyen tudjanak munkahelyet váltani. Ugyanakkor fontosnak tartja a szakoktatás ‎technológiai felszerelését és átszervezését, egy vállalkozásfejlesztési ‪alap létrehozását, amely a ‪helyi stratégia szerint támogat, illetve hogy a ‎nagyvállalkozások beszállítói között nőjön a helyi, minőséget szállító kisvállalkozások száma.

A továbbiakban a négy fő témakör mentén hangzottak el előadások. Duda Tihamér Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár vezérigazgatója Hányan fizetnek és hányan nem fizetnek egészségbiztosítást? Hányan vannak azok, akik nem szerepelnek  semmilyen nyilvántartóban? témában osztott meg számadatokat. Görbe Péter főtanfelügyelő ismertette a Második Esély programot, amely több ezer személy számára nyújthat lehetőséget a megyében, hogy befejezze félbehagyott tanulmányait, szakmát tanuljon, és úgy lépjen be a munkaerőpiacra.

– A fiatalok tömeges elvándorlása miatt egyre komolyabb munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalkozók és a közintézmények, 2015-ben több mint 2300 cég állította azt, hogy nem talál megfelelő munkaerőt – vezette fel Tánczos Barna a következő fő témakört, amelyben a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség képviselője ismertette A fiatalok garanciája programot, hogy hogyan tudnak a vállalkozók nagyobb összegű támogatást kapni a jelenleginél, ha friss végzősöket alkalmaznak, beleértve a fiatalok mellé rendelt betanítók fizetéskiegészítését is. Borszék város képviselője bemutatta, hogyan biztosít a helyi önkormányzat ingyen területet azon fiatalok számára, akik itthon szeretnének házat építeni. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós megbízott polgármestere bemutatta, a Talentum programban hogyan biztosít a város ösztöndíjat azon fiatalok számára, akik vállalják, hogy felsőfokú tanulmányaik elvégzése után hazajönnek és otthon vállalnak munkát.

A magas helyi adók és a vállalkozóbarát intézkedések csekély száma miatt egyre több vállalkozó nyíltan fejezi ki az elégedetlenségét – a Hargita megyei vállalkozói szövetségek álláspontját ismertette a témában Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének elnöke, és javaslatokat fogalmazott meg  vállalkozóbarát környezet kialakítására a  helyi önkormányzatok számára. Kedves Imre, a Hargita Megyei Közpénzügyi Hivatal vezetője előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a közintézmények könyvelését az alacsony fizetések és nagy ellenőrzések miatt nem választják a szakemberek. A helyzet megoldására azt javasolta, hogy az egyetemi oktatásba tegyék be fakultatív tantárgyként, illetve az önkormányzatok minél több gyakornokot fogadjanak, hogy a diákok beleláthassanak és tapasztalatot szerezhessenek a területen.

Számos értékes hozzászólás, javaslat elhangzott, és Barabás Csaba kijelentette: a következő találkozót akkor szervezik, amikor a javaslatok nyomán konkrét eredményekről és előrelépésekről tudnak beszámolni. 

Csíkszereda, 2016. május 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774