Még vannak betöltetlen helyek, lehet jelentkezni a szakiskolákba!

Erőteljes volt Hargita Megye Tanácsa szakoktatást népszerűsítő kampánya

(0 Szavazat)81 megjelenítés

Véget ért a szakoktatást népszerűsítő beszélgetéssorozat és a Hargita Megye Tanácsa támogatásával lebonyolított kampány, valamint a szakiskolákba való beiratkozási időszak első szakasza. Ezt összegezte a csíkszeredai megyeházán június 30-án, csütörtökön Barabás Csaba, a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége vezetője, Görbe Péter főtanfelügyelő, Szabó Irén Otília, a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ munkatársa, valamint Csík-, Udvarhely- és Gyergyó-térségi szakközépiskolák igazgatói/aligazgatói. A jelen lévő igazgatók ismertetőjéből kiderült, mely szakosztályokban maradtak helyek, hova lehet még iratkozni.

A csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolában összesen egy osztálynyi diákra van még szükség, azaz 28-ra, autószerelő, karosszérialakatos és festő/lakatos, valamint villanyszerelő szakon.

A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskolában ács szakon a 14 helyre eddig 7-en jelentkeztek, a víz-gáz szerelő szakon pedig  28 helyre 23-an iratkoztak be.

A székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskolában asztalos szakon még maradt 3 hely, a textilen 27, a mechanikán 17.

A gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Technikai Kollégiumban pincér szakon 5 helyre várják még a jelentkezőket, a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskolában pék és kertész szakon összesen 8 hely áll még a diákok rendelkezésére.

A csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában a pincér szakon még 6 hely várja a jelentkezőket, a hegyvidéki gazda szakon 2 hely maradt betöltetlenül.

A székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológiai Líceumban 5 szakon 4 szakiskolai osztály indul – az autószerelő szakon 8 hely maradt betöltetlenül, a textilipari szakmunkás szakon 10, asztalos szakon 3, a kertész osztályban 28 (ide még nem jelentkezett senki), kereskedő-elárusító szakon pedig 7 hely van még.

A gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceumban textil-szövő szakon még 14 hely van, asztalos szakon 4, autószerelőin 14.

A beszélgetésen elhangzott, hogy több iskolában nagyobb a munkaajánlatok száma, mint a végzősöké, de például a csíkszeredai Székely Károly iskolában a könnyűipari végzősök nem fogadják el az ajánlatokat – habár akad bőven –, mivel alacsony a bérezés. Több iskolában, illetve szakon van túljelentkezés, és az igazgatók, illetve aligazgatók bizakodóak a végzősök elhelyezkedését illetően. A szakosztályokba beiratkozottak között volt 9-es fölötti átlaggal rendelkező diák is, mutattak rá.

Barabás Csaba, a fejlesztési ügynökség vezetője szerint a megyei tanács és a szakintézmények, valamint vállalkozók összehangolt népszerűsítő kampányának fokozatosan, évek alatt lesz meg az eredménye, ennek érdekében tovább kell dolgozni. Görbe Péter elmondta, azt a több mint huszonöt éve meggyökeresedett mentalitást szeretnék megváltoztatni a szülők és a diákok fejében egyaránt, mely szerint csak az érettségizett vagy egyetemet végzett emberek érvényesülhetnek az életben. Szakmunkásra is szükség van, és meg kell becsülni, hangsúlyozta a főtanfelügyelő. Szabó Irén Otília a múlt heti kampányt úgy értékelte, hogy az csapatmunka volt, és ezáltal szorosabb kapcsolat alakult ki az intézmények meg a civilszervezetek között.

Hargita Megye Tanácsa a fejlesztési ügynökségével közösen, illetve a tanfelügyelőséggel, szakközépiskolákkal és vállalkozói szervezetekkel együttműködve felerősítette a több mint három éve a szakképzés érdekében kifejtett tevékenységét, a cél annak tudatosítása a fiatalokban és a szülőkben egyaránt, hogy a diákoknak akkor is van jövőjük, ha a szakképzést választják elméleti oktatás helyett, hiszen szakemberekre szükség van. Mindez a szülőföldön való maradást is segíti. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsánk elnöke évek óta szorgalmazza a fentieket, több alkalommal fellépett a szakképzés fellendítéséért. Legutóbb Dacian Cioloș miniszterelnököt tájékoztatta levélben az ez ügyben tett Hargita megyei lépésekről (http://hargitamegye.ro/hirek/szakoktatas-temakorben-irt-levelet-borboly-csaba-dacian-ciolos-miniszterelnoknek.html), egy korábbi alkalommal pedig a megyei nevelési és tanácsadó erőforrás központ vezetőjének leváltásáért a szakminisztériumnak benyújtandó petíciót is kilátásba helyezett, ha az intézmény nem végez mérhető tevékenységet a nyolcadikosok pályaorientációs tájékoztatása terén (http://hargitamegye.ro/hirek/ujabb-cnc-gepet-uzemelteto-vallalkozashoz-szerveztek-latogatast.html).

A megyei tanács elemzőcsoportja nemrég felmérést készített a pályaorientáció témájában: http://elemzo.hargitamegye.ro/palyaorientacio-hargita-megyeben-kutatasbeszamolo/ A szakoktatás témájában kiadott híreink elérhetők a következő linken: http://hargitamegye.ro/hirek/szakoktatas.html

Csíkszereda, 2016. június 30.


Szakoktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774