Még kitart a szöcskejárás a Gyergyói-medencében

A károkat nem vegyszerrel, hanem pénzügyi támogatással kell megtéríteni

(0 Szavazat)34 megjelenítés

Még mindig jelentős szöcskerajokkal találkozhatnak az utazók a Gyergyói-medencében, elsősorban Gyergyószárhegyről és Gyergyóremetéről érkeztek információk Hargita Megye Tanácsához.
– Amint az korábban több sajtóorgánumban is megjelent, nem beszélhetünk természetellenes jelenségről. Több szakembert megkérdeztem, s szinte egyöntetűen azon az állásponton vannak, hogy a fogasfarkú szöcske ez évi szaporulata annak a jele, hogy Székelyföldön az ökológiai rendszerek, kiemelten a gyepek, nagyon egészségesek, fajgazdagok, biogyepek. 

Bizonyos helyzetekben be lehet avatkozni, de nem ajánlott, mert a fű és a talajnövényzet felfogja a permetezőanyagot, miközben a szöcskék a talajon tartózkodnak, így valószínűleg csak más, a természeti egyensúly és biodiverzitás szempontjából hasznos  rovarok kiirtását eredményezheti – idézte a szakemberek véleményét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke.

A permetezéssel a másik gond az, hogy egy teljesen természetes jelenséget próbálunk nem természetes módszerrel megakadályozni. A szakemberek és a helybéliek felhívták a megyeelnök figyelmét, hogy a térségben megjelentek az úgynevezett pásztormadarak a román alföld irányából, és ezek a madarak nagyrészt csökkenteni fogják a szöcskerajok méretét – tehát a természet gondoskodik a saját egyensúlya helyreállításáról.

– Látható, hogy nem nagy mértékű, viszonylag drága, teljes területet lefedő permetezésről kellene hogy gondoskodjon a szaktárca, hanem arról, hogy a vetésben keletkezett kárt megtérítse a gazdáknak. A nagy léptékű permetezés egyrészt jelentős károkat okozhat például a méhészeknek, továbbá jelentősen és fölösleges mérgezné azokat a legelőket, amelyeken a helyi szarvasmarhatartók legeltetnek. Így ismételten felkérek minden gazdát, állattartót, akinek a vetésében, legelőjén megjelenik a szöcskeraj, hogy forduljon szakemberhez, mert permetezéssel tönkretehetik a jelenlegi egészséges és fajgazdag térségi ökológiai rendszereket, legelőket – összegzett Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2018. június 1.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774