Meg kell dupláznunk a Hargita megyei lovas fiatalok számát

Minden gyereknek legyen lehetősége a lovaglásra! 

(0 Szavazat)35 megjelenítés

A lovaglás egy viselkedési forma, egy eszköz az emberek nevelésében, amely megérinti a testet, lelket – fogalmazott Dallos Gyula miniszteri biztos, aki a magyarországi Kincsem lovasprogramot mutatta be a Hargita megyei lovas munkacsoportnak, illetve Kelemen Hunor államelnök-jelöltnek és Borboly Csaba megyei tanácselnöknek Kotormányban, a Kavalliera Lovasklub székhelyén.

. A magyarországi program legnagyobb előnye, hogy esélyegyenlőséget biztosít minden gyermek számára, így azok a gyerekek is részt vehetnek benne, akik nehezebb családi körülmények között élnek.

Ehhez a gondolathoz csatlakozva mondta el Borboly Csaba, hogy Hargita megyében is az a cél, hogy növekedjen a lovas gyerekek, fiatalok száma, akik szakszerű körülmények között, minden család számára elérhető áron tölthetnek időt a lovak és a természet közelében. „Lovas ember lettem a lányaim által. Minden nap látom, hogyan formálja őket ez a sport, a természet közelsége. Látszik a tartásukon, látszik a személyiségükben a változás. Mi székely, magyar emberek lovas nemzet vagyunk, a természet közelsége számunkra érték, amit meg kell őriznünk” – szögezte le.

Kelemen Hunor szövetségi elnök, az RMDSZ államelnök-jelöltje feladatot kért a jelenlévőktől. „Én a lovakat gyermekkoromban szerettem meg, és ez nem olyan dolog, ami elmúlik, amit ki lehet heverni. Gyermekként rengeteget lovagoltunk, később fogathajtó bíró is voltam, és első szakmám szerint állatorvos vagyok. Most leginkább azért vagyok itt, hogy segítsek, ahogyan tudok a lovas embereknek” - fogalmazott.

Albert Alfonz, Csíkszentdomokos alpolgármestere a hosszú éves hagyományra visszatekintő csíkszentdomokosi lovas rendezvényekről beszélt, amelyek kapcsán mindig arra figyeltek, hogy a lovassportok minden ágazata helyet kapjon. A megyében zajló hasonló eseményekre egy szezon alatt, júniustól szeptemberig mintegy 40 ezer ember látogatott ki, ez pedig mutatja, hogy van igény a rendezvényekre, a lovas képzésekre.
Bajkó Tibor, a gyergyószentmiklósi Kriegel SK vezetője szerint szerencsések a Hargita megyei emberek, mert lovas munkacsoport dolgozik azért, hogy a lovazás lehetősége minél szélesebb körben népszerű legyen. A Kincsem lovasprogram kapcsán reméli, hamarosan nálunk is bevezetik, hogy tornaóra keretében lovagolhassanak a gyermekek.

Molnár Sándor, a Mária Út erdélyi koordinátora azért vett részt a tanácskozáson, mert az elmúlt két évben lovas zarándoklatot szerveztek a csíksomlyói pünkösdi búcsúra. „Ezt a zarándoklatot szeretnénk láthatóbbá tenni, szeretnénk, ha a Kárpát-medence minden szegletéből jönnének lovasok. Szeretnénk, ha a lovasokat fogadnák a falvakban, amelyeken áthaladnak, szeretnénk, ha minél többen vennének részt benne, hiszen Pünkösdkor a világ szeme Csíksomlyón van: ha több száz lovas megjelenik, arra mindenki felkapja a fejét” – mondta. Ferencz Katalin, a Kavalliera Lovasklub vezetője, versenyzője a 2024-es olimpiára készül. Szívesen adott helyet a tanácskozásnak Kotormányban, de felhívta a jelenlévők figyelmét: „lovak nélkül nincs lovassport, ezért bánjunk úgy a lovakkal, ahogyan méltó hozzájuk”.

Csíkszereda, 2019. október 31.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774