Még jut a pályázóknak a kétmillió eurós keretösszegből

Minőségi szolgáltatásokhoz juthat a lakosság a sóvidék–hegyalji pályázatokból 

(0 Szavazat)44 megjelenítés

Biomassza készítéséhez szükséges eszközökre és turisztikai együttműködésre is lehet támogatást igényelni a 2018-as év elején meghirdetett pályázati időszakban, tájékoztat a Sóvidék–Hegyalja LEADER. 

Három intézkedésre (4.3 – Biomassza készítéséhez szükséges eszközök, gépek vásárlása, 6.4 – Minőségi szolgáltatások a lakosságnak, 16.3 – Turisztikai együttműködés) várnak pályázatokat, a leadási határidő 2018. április 6., ide a térségben működő vagy munkaponttal rendelkező vállalkozások, egyesületek, közbirtokosságok pályázatait várják. (További információkat a www.sovidek-hegyalja.ro honlapon találnak.)

A Sóvidék-Hegyalja LEADER 2012 áprilisában kezdte meg működését, a térséget a következő községek: Parajd, Korond, Farkaslaka, Oroszhegy, Máréfalva, Fenyéd, Zetelaka, Varság és Szováta városa alkotja. A 2007–2013-as programozási időszakban több mint 2.100.000 euró értékben írtak ki pályázatot a térségben található önkormányzatoknak, egyesületeknek, gazdáknak és vállalkozásoknak. A megvalósult pályázatok mind a térség fejlődését szolgálják, új munkahelyek jöttek létre, épületek újultak meg, újak épültek, a lakosság új és minőségi szolgáltatásokhoz jut, illetve a vállalkozások és gazdák munkáját új eszközök segítik.

Nincs ez másképp a 2014–2020-as programozási időszakban sem, az új finanszírozási szerződést 2016. december végén írta alá a Borboly Csaba elnök vezetésével működő LEADER csoport a Vidékfejlesztési Ügynökséggel, ebben a periódusban összesen több mint 2.000.000 euró értékű keretösszeggel várnak pályázatokat az önkormányzatoktól, a közbirtokosságoktól, a civil szférából és a vállalkozásoktól.

A 2017-es év első pályázati periódusában meghirdetett 7.2RSP – Szociális és közszolgáltatások infrastruktúrájának létrehozása nevű intézkedésre a térséget alkotó önkormányzatok nyújtottak be pályázatot közel 1.000.000 euró értékben közterületek karbantartásához szükséges eszközök, gépek vásárlására, amelyekre nagy szükség van az útkarbantartási, valamint a téli hóeltakarítási munkálatok során minden községben. A sikeres pályázatok finanszírozási szerződéseinek nagy részét már alá is írták, így a nyáron használatba vehetők a gépek.

Ez a pályázati kiírás fontos a községek számára, főként az idei, csökkentett költségvetési évben, hisz ennek köszönhetően nagy értékű beruházásokat tudnak megvalósítani.

Parajd község három természetvédelmi terület, a parajdi Só-szoros, a korondi Csigadomb és a fenyőkúti tőzegláp fejlesztésére, bekerítésére és óvására, illetve ezen látványosságok megközelítésének kialakítására nyújt be pályázatot, számolt be Bokor Sándor polgármester. Az elöljáró hozzátette: ezek a fejlesztések fontosak a természeti ritkaságok védelme érdekében, de turisztikai szempontból is, hiszen Parajdon több ezer turista fordul meg évente, de a vidék sajátosságainak köszönhetően a község többi települését is sokan látogatják. 

Oroszhegy község polgármestere, Bálint Elemér Imre örül a pályázati lehetőségnek, mint beszámolt, közhasznú tevékenységekhez szükséges eszközöket fognak beszerezni. Ezek azért fontosak a községnek, tette hozzá, mert a korábban használtak már elavultak. Egy haszongépjárművet és egy munkagépet szereznek be, amelyek nagy segítséget nyújtanak majd a községgazdálkodásban, illetve az utak nyári és téli karbantartásában egyaránt, továbbá az Oroszhegy falusi vízszolgáltatás karbantartásában, amely az önkormányzat tulajdonában van, részletezte a polgármester.

Székelyvarságon is ez egy kiváló lehetőség, az eszközbeszerzés kiírt pályázaton egy hóekét igényeltek, mondta el Tamás Ernő polgármester. Ennek beszerzése sokat segít majd az utak karbantartásában, a hófúvások okozta torlaszok eltakarításában, nyáron pedig a sáncok tisztántartásában. Ezenkívül igényeltek egy teherautót, ezen eszközök nagyban fogják segíteni a munkálatokat, tette hozzá a polgármester.

Parajd, 2018. március 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774