Medvekérdésben az érintett hatóságok és a kormányzat segítségét kéri Borboly Csaba

(0 Szavazat)26 megjelenítés

Nemsokára ismét aktuális lesz a medvekérdés és a vadkárok, ezért a vonatkozó jogszabályok módosítását és az emberi életek biztonságára vonatkozó fokozottabb védelmet sürgeti Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Erről a február 27-i prefektusi kollégiumon számolt be, illetve felhívta a figyelmet arra is, hogy mennyire rongálják ebben az időszakban a teherszállító autók az aszfaltozatlan utakat.

A vadkárok, elsősorban a medvekérdés ügyében kormányzati segítséget is kért Borboly Csaba a helyi önkormányzatok és érintett szervezetek támogató aláírásával. Február elején a megyeelnök levelet (https://drive.google.com/open?id=0B3DH_aG2Ui1UZFNMQ0NCWWtSUGM) küldött Sorin Grindeanu miniszterelnöknek, Adriana Petcu vízügyi és erdészeti miniszternek, valamint Daniel Constantin környezetvédelmi miniszternek. Akárcsak tavaly októberben az előző kormánytól, a jelenlegitől is az embert érő medvetámadás esetének szabályozását (például a kórházi ellátásra, nyugdíjazásra, halálesetre vonatkozóan), a kilövési kvótáról szóló felfüggesztett kormányrendelet mihamarabbi kibocsátását, a vadak etetésére és így a termőföldektől, településektől való távoltartására szolgáló vadföldek létrehozásának támogatását, a vadkárok helyi és megyei szakhatóságok általi felmérését kérik. Borboly Csaba ismételten hangsúlyozza, hogy módosítani kell a vadállatok támadásainak és a vadkároknak a rendezését célzó szabályozást oly módon, hogy az emberélet védelmére, sérültek ellátására nagyobb hangsúly kerüljön. A megyeelnök elmondta, a kérdésben már egyeztettek a vadásztársaságokkal, a csendőrséggel és a rendőrséggel is.

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa is egyetértett azzal, hogy a tavasz közeledtével egyre sürgetőbbé válik a probléma, amely országos szinten Hargita megyében a leghangsúlyosabb. Továbbá egyetértettek abban, hogy korlátozni kell a teherautó-forgalmat az aszfaltozatlan megyei utakon, mivel ebben az időszakban jelentősen rongálják a kövezett és a földutakat. Meg kellene szüntetni azt is, hogy az út szélén raktározzák a kivágott fát.

A megyeelnök ezenkívül azt kérte azoktól az intézményektől, amelyek helyet kaptak a megyeházán, hogy közösen gondolják újra a helyiségek kihasználhatóságát, és igyekezzenek felszabadítani azokat a tereket, amelyek jobban hasznosíthatók a közösség érdekében. Példaként hozta fel a megyeháza földszintjén a kiállítóterek kialakítását, ugyanígy kialakítanák például a pincehelyiségeket sporttevékenységek szervezésére.

Csíkszereda, 2017. február 27.       


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774