Medve garázdálkodik Bükklokán

Tehenet pusztított el a medve

(0 Szavazat)23 megjelenítés

Gyakorta jár a medve Bükklokán, már több tehenet is megkarmolt, eddig el tudtuk hajtani, de a hétvégén már nem. Szombaton este elpusztított egy tehenet – hívta fel a figyelmet a károsult, Tankó Erzsébet. Érdeklődésünkre elmondta az eset a Sötétvölgyben történt.

Mivel Bükkloka közigazgatásilag Szépvíz községhez tartozik, így az ottani polgármesteri hivatalnál jelentették a vadkárt, jelenleg még várják a kárfelmérő bizottság kiszállását a helyszínre.

A szóban forgó terület a Szépvízi Erdészeti Hivatal vadászterülete, így ők az illetékesek, hogy kérjék a veszélyes medve kilövését vagy elszállítását.

– Kérem a helyi vadásztársulást, hogy tegyen le kilövési kérést a minisztériumhoz. Ne várjuk meg, hogy még több anyagi kár keletkezzen vagy emberélet kerüljön veszélybe! A fő prioritás az emberi élet védelme kell legyen! – írja közösségi oldalán Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A megyeelnök szerint a kártérítések igénylésének és kifizetésének szigorítása és nehézkessége a romániai bürokráciával magyarázható, mivel alig van időben megtérített vadkár, így az emberek a károk nagy részét már be sem jelentik. Statisztikailag nem nőtt jelentősen az elmúlt években a vadkárok száma, a valóságban viszont lassan mindennaposak a gazdaságban, haszonállatokban tett vadkárok. Ezekre kívánja felhívni a figyelmet a Vadkárok Székelyföldön nevet viselő közösségi oldal is: https://www.facebook.com/vadkarok/

– Mivel már több haszonállatot is megsebesített a medve fennáll a veszélye annak, hogy nem ez volt az utolsó eset, hogy tehenet pusztított el a környéken, nagy valószínűséggel vissza fog térni. A további vadkárok, esetleges támadások elkerülése végett, mielőbb kérni kell a medve eltávolítását a területről! – véli Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/

 

Csíkszereda, 2018. augusztus 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774