Mától kezdve nyílt kérdés a Hargitafürdőre vezető út felújítása még ebben az évben, akár hitelből is

Hargitafürdőn a sípályák működtetőivel és a hegyimentőkkel egyeztettek a fejlődési lehetőségekről

(0 Szavazat)108 megjelenítés

Szombaton délután és vasárnap délelőtt egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Hargitafürdő fejlesztési lehetőségeiről valamint a megyei tanács Hegyimentő Közszolgálatának tevékenysége, szolgáltatásainak és eredményeinek növelésének lehetőségeiről.

Egy nagyszabású beruházás révén a Hargitafürdőre vezető 138A jelzésű megyei út felújításáról is egyeztettek. Mint kiderült a 4,5 kilométeres szakasz felújítása rengeteg pénzbe kerül, hiszen a jelenlegi beton elemeket fel kell törni, amely sajátos technológiát igényel. Ennek ellenére Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy fontos a térség fejlesztése érdekében és a következő hetek folyamán közbeszerzésre írják ki az út terveztetését a kivitelezésre pedig igénylést nyújtanak be a kormány Helyi Fejlesztési Programjához (PNDL), ellenkező esetben saját forrásból fogják felújítani az utat. Amennyiben saját forrásból kell feljavítani az utat, akár hitel felvétele is megoldást jelenthet, hiszen fontos, hogy még ebben az évben felújításra kerüljön a szakasz. Ez ügyben a megyei tanács elnöke felkérte az érdekelt szereplőket, településeket nyílvánitsanak véleményt, hogy a kormányhoz fordulással párhuzamosan elkezdődhessen a hitel felvételhez szükséges lépések. amennyiben sikerül kormányforrásokat biztosítani, úgy a hitel felvétel tárgytalanná válik.

2012-től vette át a Csíkcsicsói Közbirtokosság a hargitafürdői sípályák üzemeltetését és fejlesztését. Kósa Imre a közbirtokosság elnöke beszámolója szerint közel három éves befektetés eredményeként idén először tudtak műhavat biztosítani egész szezonban. Fontos előre lépés, hogy a jelenlegi pályákat összekötő síösvényeket is műhóval tudták borítani a teljes szezonban, így közel hét kilométer a sízhető terület. A közbirtokosság elnöke szerint egyre több a visszajáró vendég, amely a sípályák biztonságának és kellemes környezetének köszönhető. A turisták egyre növekvő száma azonban meghaladja az üdülőtelep közel 800 szálláshellyel rendelkező kapacitását. Erre megoldásul szolgálna, ha a környező települések panzió vezetőit is belehetne vonni, síbusz rendszerrel pedig ezen települések panzióiból könnyedén meglehetne oldani a szállítást is.

Szóba került a népszerű Kerge Olimpia évenkénti rendezése is. Ennek kapcsán a megyeelnök kifejtette, hogy Hargita Megye Tanácsa támogatná a rendezvényt olyan formában, ha a hargitafürdői szolgáltatók is beszállnak a szervezésbe, annak érdekében, hogy egész hétvégés programmá tudja kinőni magát.

Mindezek mellett Kósa Imre elmondta, hogy tervben van egy nyári kilátó építése is a Kossuth-szikla környékére, illetve további pálya és felvonó rendszerek kiépítése.

Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálatának csíki csapatának tagjaival is találkozott a megyeelnök, meghallgatva a felvetéseket és igényeket Borboly Csaba kiemelte, hogy fontos a hegyimentő és sípálya mentő sejtek létrejötte a hegyvidéki turizmus tekintetében érintett településeken. Így a közel százötven önkéntes száma kiegészülhetne. Ennek érdekében be kell vonni a településeket, a tűzoltó egyesületeket és akár a természetjáró embereket. Hargita Megye Tanácsa az önkéntesek képzése, iskoláztatása, felszerelése ügyében tud nagyobb szerepet vállalni. Emellett a megyeelnök javasolta, hogy a kistérségek is akár a Natura 2000-es területek felügyelete vagy egyéb térségi hegyekkel kapcsolatos tevékenységére egy-egy személyt alkalmazhatnak. Fontosnak tartotta egy bevetési díj rendszeren keresztül minden önkéntes legalább részleges költségeinek megtérítését. Ennek kapcsán külön köszönettel tartozik a megye lakossága azon munkaadóknak, akik az önkéntes hegyimentőiket munkaidőben elengedik bevetés esetén.

A megyeelnök felkérte Fekete Örsöt a közszolgálat vezetőjét, hogy március 1-ig tegyen le világos költségvetési tervet, amely egyértelmű témaköröket kezel és arra kér forrást úgy mint a pásztorkutyák kérdés köre, engedélyezett hegyi ösvények karbantartására hegységenkénti kiírás, további önkéntesek bevonásának és újabb helyi sejtek kialakításának költsége, újabb hegyi menhelyek létesítése és ezekhez helyi faanyag biztosítása, EU-s pályázati források lehívása a megyei tanács munkatársainak segítségével, a túrázók számára hasznos applikáció létrehozása, amelyhez kiinduló pont lehet a gyergyói csapat példája (ehhez kapcsolódó EU-s pályázatban partner Hargita Megye Tanácsa, amely keretében a megye természeti és kulturális örökségeit digitalizálják), a Barangoljunk székelyföldön program folytatása és minél több lehetőség biztosítása fiataljaink számára hegyeink megismerésére.

Négy hegyimentő teljesít hétvégente szolgálatot Hargitafürdőn, akik együttműködnek a csendőrséggel is, ennek kapcsán az elkövetkezőkben névtelen felmérés is készül, hogy megvizsgálják az elvárásokat, javaslatokat. A megyeelnök fontosnak tartja a különböző hatóságok együttműködésének szorosabbra fűzését egy a tavalyi eset példáján okulva, amikor egy lezuhant kis repülő megkeresésére a hegyimentőket kényszerítették az arra hivatott hatóságok helyett.

 A megyeelnök vasárnap, február 26-án élőben jelentkezett Hargitafürdőről.

Csíkszereda, 2017. február 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774