Más módszertan szerint kellene tanulják a románt a magyar anyanyelvűek

Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli az oktatási rendszer problémáit

(0 Szavazat)121 megjelenítés

2014-ben a Hargita megyei diákok 64%-a érettségizett sikeresen román nyelv és irodalomból, 2015-ben a magyar tannyelvű iskolák diákjainak 60%-a elbukott a román próbaérettségin. Hargita Megye Tanácsának Elemző Csoportja az idei adatokat felhasználva, 2533 tanuló eredményeit összesítve készített egy infografikát.

– Egyértelmű, hogy szükség van az oktatási rendszer reformjára. Tudatában vagyunk annak, hogy hiányos a magyar tanulók nyelvtudása, ami általában negatív értelmezést kapott, pedig tudjuk, hogy a legtöbb esetben ezt a problémát a nem megfelelő módszertan okozza. Tavaly szeptemberi látogatásakor Victor Ponta miniszterelnöknek átadtuk azt az oktatási segédanyagot, amely nem román anyanyelvű középiskolások romántanulását segíti, a kommunikációra helyezve a hangsúlyt, és amelyet Hargita megyei romántanárok szerkesztettek Maria Sturzu irányításával. A miniszterelnök ígéretett tett, hogy tárgyalni fognak az oktatási miniszterrel a problémáról, hiszen mindannyiunk érdeke a minőségi oktatás – nyilatkozta a kérdéskör kapcsán Borboly Csaba megyeelnök.

Hargita Megye Tanácsának elnöke emellett azt is kifejtette, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a gyakorlati képzésre, fel kell lendíteni a szakoktatást és visszaállítani a szakmák megbecsülését, hiszen a jó szakemberekre ugyanúgy szükség van, mint a szellemi munkát végzőkre. - Régebben is, képességeikhez mérten, egyetemre mentek vagy szakmát tanultak, és mindenkinek volt helye a társadalomban. Hargita Megye Tanácsánál ezen folyamat segítésére törekszünk a csíkszeredai Sapientiával való együttműködések révén, illetve a szakoktatás újítása és fejlesztése a célja a Duna Régió Szakképzési Klaszternek, amelynek idéntől tagja a megyei tanács is – tette hozzá Borboly Csaba.

Egy következő lépésként az Elemző Csoport kérdőívet készített annak felmérésére, hogy a szülők és a tanárok miben látják a román nyelv oktatásának problémáit, amelyet ezúton is kérnek, hogy töltsenek ki bizalommal. A kérdőív április 16-tól az alábbi linken érhető el: https://docs.google.com/forms/d/17lnhAekkpBFWDpxnoaTeJ7VHBfji6DiMz1heEQryJ5c/edit#

Csíkszereda, 2015. április 15.


[ Ifjúsági hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774