Más megyéket is felkér Hargita Megye Tanácsa, hogy együtt tiltakozzanak

Összefogást sürgetnek a köztisztviselők fizetésének emelése érdekében 

(0 Szavazat)22 megjelenítés

Tiltakozik Hargita Megye Tanácsának munkaközössége a köztisztviselők bérezésére vonatkozó sürgősségi kormányrendelet augusztus 31-i módosítása ellen, és felkéri a többi Hargita megyei hivatalt, illetve más megyék hivatalait, hogy csatlakozzanak ehhez. Arra buzdítja az érintett hivatalok munkatársait, hogy fogjanak össze, és együtt kérjék a politikum segítségét a módosítás újbóli napirendre tűzése érdekében.

Az idei augusztus 1-i 20-as sürgősségi kormányrendelet kimondta, hogy minden végrehajtói szinten dolgozó köztisztviselőnek a bérét a törvény által megszabott maximális besorolásba kell emelni. Ezzel szemben az augusztus 31-i 43-as sürgősségi kormányrendelet, módosítva az előzőt, arról rendelkezik, hogy csak azokban az intézményekben lehet alkalmazni a bérkiegyenlítést, amelyekben dolgozik maximális bérezési besorolásba tartozó tisztviselő. Egy 2010-ben megjelent törvény értelmében viszont nem volt lehetőség a közintézményekben dolgozókat a legmagasabb bérezési szint szerint besorolni, kivéve, ha a törvény megjelenése előtt érték el a magasabb szintet. Ezért Hargita Megye Tanácsánál nincs fő szakmai fokozatú, maximális fizetéssel rendelkező kolléga, ebben az esetben vissza kellett venni az előzőleg megállapított fizetéskiegyenlítéseket.

– A kormány az egymásnak ellentmondó határozatokkal nehezíti a köztisztviselők helyzetét. Kérdés az, hogy az illetékesek felmérik-e a kárt, amit okoznak az egymásnak ellentmondó, valamit jóváhagyó, majd visszavonó döntéseikkel. A közszférában amúgy is nagy az alkalmazottak fluktuációja, a szakemberhiány is komoly gondokat okoz, az ilyen intézkedésekkel viszont ellehetetlenítik a fiatal, dinamikus munkatársak megtartását, hiszen ez a módosítás főként őket érinti negatívan, akik kisebb fizetésért dolgoznak, de már van néhány év szakmai tapasztalatuk – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az idősebbek esetében a legtöbb közintézményben nincs jogi akadálya a törvény alkalmazásának, de minimális az esélye, hogy a kisebb fizetésűek esetében bárhol alkalmazni tudják a bérkiigazítást. Minden elhibázott intézkedés pedig a közszolgáltatások minőségében is éreztetheti magát.

Hargita Megye Tanácsa megkereste a problémával a nép ügyvédjét, amelynek képviselőjével szeptember 21-én személyesen is találkoztak és egyeztettek a megyei tanács munkatársai. A megyei tanács azt kéri a nép ügyvédjétől, hogy nyilvánítsa alkotmányellenesnek a 43-as sürgősségi kormányrendeletet, mivel kétértelmű a rendelkezés, nem konkrét és előrelátható. A kormány célja az volt, hogy közelítse egymáshoz a közintézményekben dolgozó, ugyanazt a munkát végző alkalmazottak bérét, viszont a 43-as sürgősségi kormányrendelet eredményeként még nagyobb lett a szakadék a fizetések között.

Hargita Megye Tanácsa a problémával megkereste a Köztisztviselők Országos Ügynökségét, a Romániai Megyei Tanácsok Országos Egyesületét, illetve az érintett munkatársak a kormányhoz és a parlamenthez fordulnak a helyzet megváltoztatásáért.

Más munkaközösségek is csatlakozhatnak Hargita Megye Tanácsának tiltakozásához, jelentkezésüket az info@hargitamegye.ro e-mail címre várják.

Csíkszereda, 2016. szeptember 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774