Márton Áron püspökre emlékeznek Csíkszeredában

Hargita megye is csatlakozik az emlékévhez

(0 Szavazat)38 megjelenítés

Ünnepi emléknapot szervez Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága és Hargita Megye Tanácsa a Márton Áron püspökké szentelésének 77. évfordulója alkalmából február 12-én Csíkszeredában. A Nemzetpolitikai Államtitkárság Márton Áron Emlékévet hirdetett, és ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott felkérésre Hargita Megye Tanácsa, aminek eredményeként egész éves, Áron püspök személyéhez méltó rendezvénysorozatot szerveznek, a megyei tanács alintézményei – a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, a Hargita Kiadóhivatal –, valamint a Pro Patria Egyesület, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Márton Áron Gimnázium társszervezésében.

Az emléknap egyben az emlékév nyitórendezvénye lesz, ünnepi szentmisével és a Szentegyházi Gyermekfilharmónia hangversenyével kezdődik a Csíksomlyói Kegytemplomban 10.30-kor, a misét Jakubinyi György érsek celebrálja. 17 órakor kiállítás nyílik Márton Áron életéről a Márton Áron Főgimnázium MAGház klubtermében, köszöntőt mond Gaal Gergely, a Márton Áron Emlékév Programbizottság elnöke, a kiállítást Tamás József segédpüspök nyitja meg, a kiállított munkákat Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum igazgatója ismerteti. 17.30-tól ünnepi emlékműsor kezdődik a főgimnázium dísztermében, amelyen fellép az iskola kórusa, Vrencsán Anita népdalénekes, Bilibók Attila színművész, valamint Györfi Erzsébet és Molnár Anna énekes.
– 120 éve született Erdély nagy püspöke, Márton Áron. A név hallatára bennünk, székelyföldi magyarokban hevesebben dobban a szív, de nemcsak az erdélyi magyarok, hanem az anyaországiak is tisztelettel tekintenek a nagy püspökre, ezt a tiszteletet juttatták kifejezésre akkor, amikor Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága Márton Áron Emlékévet hirdetett. Hargita Megye Tanácsa örömmel tett eleget a felkérésnek, és csatlakozott a rendezvénysorozathoz – nyilatkozta Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2016. február 2.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774