Márton Áron megemlékezés és konferencia Csíkszentdomokoson

(0 Szavazat)15 megjelenítés

Nem telik el úgy év, hogy ne kerülnének nyilvánosságra Márton Áron püspökre vonatkozó újabb dokumentumok és vallomások, melyeket olvasva örömmel konstatáljuk, hogy a romániai katolikusoknak és az erdélyi magyaroknak a legnagyobb elnyomás idején is volt nyíltan, bátran, féltő gonddal, mégis biztos kézzel irányt adó, megalkuvást nem ismerő vezetőjük.

Éppen ezért a „Kegyelmes úr” születésnapja környékén tartott csíkszentdomokosi megemlékezés és konferencia több, mint egyháztörténeti konferencia vagy tiszteletteljes emlékápolás, ez a nap számunka örömünnep.

Az idei megemlékezésre augusztus 24-én kerül sor, délelőtt 10 órakor kezdődő érseki szentmisével, előadásokkal, könyvbemutatóval, kiállítással. A csíkszentdomokosi római katolikus templomban tartandó, Exc. Jakubinyi György által celebrált szentmise után az előadásokra a községi művelődési házban kerül sor.

 

Kiállítás:

A konferenciával egyidőben, annak szüneteiben megtekinthető lesz egy idén készült, már több helyszínen is bemutatott kiállítás, mely a Márton Áron püspök részére készített ünnepi köszöntők, neki szóló imafelajánlások, díszes „imacsokrok” tekinthetők meg.

Könyvbemutató:

A konferencia keretében kerül sor az alig egy hónapja megjelent, nagy érdeklődéssel várt könyv, a „(Le)hallgatásra ítélve” első székelyföldi, széles közönség számára nyitott bemutatójára. A kötet olyan korszakból hoz bizonyítékot Márton Áron egyenességére és következetességére, amely korban a kettős beszéd volt legtöbb ember (és legtöbb vezető) számára az egyetlen lehetségesnek vélt túlélési stratégia. A sokféle erkölcsi és történelmi tanulsággal szolgáló könyv bemutatóján jelen lesz mindkét szerző, Nagy Mihály Zoltán mellett Denisa Bodeanu is, aki ortodox, román történészként közel egy évtizedet dolgozott Márton Áron püspök Szekuritáté általi megfigyelésének elemzésével, értelmezésével.

Magyar – román – olasz többnyelvű előadások:

Az idei konferencia nemcsak Denisa Bodeanu jelenléte miatt lesz többnyelvű, de idén egy olasz nyelvű előadást is hallhatunk doberdói hadtörténész, barlangász előadásában. A (részben) román nyelvű beszélgetést szinkron tolmácsoljuk a román nyelven nem értőknek, az olasz előadásnak szimultán fordítást biztosítunk.

Az előadások témái:

  • Milyen módon alapozta meg 42 éves sikeres püspökségét az alig 42 éves fiatal főpásztor 1939-ben? Marton József nagyprépost, a gyulafehérvári Márton Áron-hagyaték gondozója újabb "kincseket" hoz az érseki levéltárból.
  • Miként ellenezte a fiatal püspök a második világháborúhoz vezető ellenségeskedést és uszító politikát? Virt László szociológus, hittanár, Márton Áron biográfusa a második világháború kitörésének 80. évfordulójáról emlékezik meg.
  • (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957-1960) - Bemutatjuk a Denisa Bodeanu és Nagy Mihály Zoltán történészek által összeállított dokumentumkötetet, amely a közelmúlt (egyház)történetéhez új adatokkal szolgál, Márton Áron püspök karakterét még közelebb hozza az utókorhoz, és új megvilágításba helyezi.
  • Gianfranco Simonit olasz hadtörténész-barlangász tart előadást a szimbolikussá vált "Doberdo" helynév mögöttes tartalmáról, és arról, amit ez a szó Márton Áron püspökben is felidézhetett
  • Nagy Zoltán hittanár elmondja, hogy bár a 24. órához közeledünk, még mindig találni olyan hiteles kortanúkat, akik Máton Áron püspökről még soha nem hallott történeteket tudnak mesélni, és bőven vannak még felderítetlen hagyatékok, ahol a püspökről készült képek, vele kapcsolatos dokumentumok lelhetőek fel.
  • A konferencia végén megnyitjuk a "Lelkicsokrok Márton Áron püspöknek" című, Mons. Kovács Gergely által kezdeményezett, Bernád Rita gyulafehérvári főlevéltáros és munkatársai által összeállított vándorkiállítás csíkszentdomokosi állomását.

 

Természetjárás és zarándoklat
Vasárnap, augusztus 25-én szekeres zarándoklatot tervezünk Pásztorbükkbe, ahol – közel 300 évvel azelőtt, hogy Csíkszentdomokos főpásztort „adott” a katolikus egyháznak – a lázongó felcsíki székelyek Báthori Endre erdélyi fejedelmet és bíborost megölték. Az évente (október közepén) engesztelő búcsú helyszínéül szolgáló Pásztorbükk havason rendhagyó módon tartunk „nyári zarándoklatot”, a lenyűgöző szépségű túra szentmisével zárul a Báthory-emlékhelynél álló szabadtéri oltárnál.

 

A vasárnapi pásztorbükki zarándoklatra a bejelentkezés kötelező, legkésőbb augusztus 20-ig.
A konferencia minden résztvevőjének szerény büféebédet biztosítunk, szállás lehetőségekről és már tudnivalókról szívesen tájékoztatjuk az érdeklődőket: (+4)751 523114 (Bodó Andrea), (+4)0741 484 716 (Lázár Csilla)

Márton Áron Múzeum – Csíkszentdomokos

www.martonaronmuzeum.ro


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774