Márton Áron hagyatéka a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vonatkozásában

(0 Szavazat)42 megjelenítés

A boldogemlékű püspök születésének 120. évfordulója alkalmából meghirdetett MÁRTON ÁRON Emlékév szervezésében részt vállalt Hargita Megye Tanácsa is. A megyei tanács kezdeményezésére az alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények is megemlékeznek, programjaik révén, Márton Áron püspökről.

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ kiállítással tiszteleg Márton Áron emléke előtt. Teszi ezt azért is, mert a Gyergyószárhegyi Alkotótábor létrejöttéhez jelentős mértékben hozzájárult a boldogemlékű püspök: négy évtizeddel ezelőtt a táboralapítók – Zöld Lajos újságíró, Gaál András és Márton Árpád képzőművészek –, Varró András helyi plébános közbenjárásával, azzal a kéréssel keresték fel Márton Áron gyulafehérvári püspököt, hogy a gyergyószárhegyi ferences kolostor néhány helyiségét bocsássa az alkotóművészek rendelkezésére. Felterjesztésüket a püspök 1974 áprilisában elfogadta, és az év májusában a Gyulafehérvári Egyházmegyei Hatóság és a Hargita Megyei Művelődési és Szocialista Nevelési Bizottság, valamint az Országos Képzőművészeti Szövetség által megkötött bérleti szerződés lehetővé tette az alkotóközpont működésének elkezdését.

A Gyergyószárhegyi Alkotótábor művészei Márton Áront, püspökké szentelésének 40. évfordulóján, 1979-ben több műalkotással is megajándékozták. Ezek az alkotások a püspök 1980-ban bekövetkezett halála után is, mindmáig egykori lakosztályában maradtak. A hagyaték a szárhegyi művek mellett kiegészül ismert művészek alkotásaival is. Az erdélyi magyar művelődéstörténet szempontjából is figyelemre méltó, hogy Márton Áron püspök jó kapcsolatot tartott fenn több korabeli erdélyi képzőművésszel és íróval, köztük Nagy Imrével, Gy. Szabó Bélával, Tamási Áronnal és Kányádi Sándorral.

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ ezen emlékkiállítással a Márton Áron püspök gyulafehérvári hagyatékában levő képzőművészeti alkotások javát, valamint a táboralapítással kapcsolatos levéltári dokumentumok másolatát szeretné a nagyközönségnek bemutatni.

Az emlékkiállítással egyben a püspök úr iránti hálánkat is szeretnénk kifejezni a művésztelep létrejöttéhez való hozzájárulásáért. 

Kiállító művészek: Benczédi Sándor, Borsos Miklós, Décsi Ilona, Drócsay Imre, Fuchs Jenő, Gaál András, Gál János, Gheorghe Adoc, Gy. Szabó Béla, Imets László, Incze Ferenc, Kristófi János, Márton Árpád, Nagy Imre, Plugor Sándor, Szervátiusz Jenő, Török Pál.

A kiállítás létrehozói:
Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ
Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

A kiállítás rendezői:
Ferencz Zoltán művészeti vezető (Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ)
Hegedűs Enikő művészettörténész (Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség)


A kiállítás megnyitója: 2016. augusztus 26-án, pénteken 18 órakor
Helyszín: Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ
A kiállítás megtekinthető: 2016. szeptember 20-ig hétköznapokon 9–15 óra között.

Gyergyószárhegy, 2016. augusztus 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774