Marosvásárhelyi iskola csapata nyerte a II. Jancsó Benedek emlékverseny döntőjét

Kovászna Megye Tanácsa sajtóirodájának a II. Jancsó Benedek történelmi emlékversenyről szóló közleményét továbbítjuk. A verseny szervezésébe idén Hargita és Maros megye is bekapcsolódott.

(1 Szavazat)94 megjelenítés

A marosvásárhelyi Bernády György Iskola csapata nyerte a II. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét
A második alkalommal kiírt, Jancsó Benedek nevét viselő történelmi emlékverseny döntőjére Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében került sor, 2018. május 5-én.
A magyarországi Jancsó Alapítvány és Kovászna Megye Tanácsa másodszor szervezte meg a Jancsó Benedek nevét viselő történelmi emlékversenyt, amelybe idén bekapcsolódott Hargita és Maros megye is. A vetélkedőt a három megye magyar nyelvű iskoláinak 7-8. osztályos tanulói számára hirdették meg I. (Hunyadi) Mátyás király témakörben, a róla elnevezett tematikus évhez kapcsolódóan.

A versenyre 32 iskola csapata küldött be pályamunkát, amelyekből a zsűri értékelése alapján 10 csapat került be a sepsiszentgyörgyi

döntőbe: Bernády György – Marosvásárhely; Bod Péter Iskola  – Csernáton; Fejér Ákos Általános Iskola – Mikóújfalu; Gaál Mózes Általános Iskola – Barót; Kőrösi Csoma Sándor Líceum – Kovászna; Márton Áron Általános Iskola – Csíkszentdomokos; Petőfi Sándor Általános Iskola – Csíkszereda; Petőfi Sándor Gimnázium – Kézdivásárhely; Sövér Elek Általános Iskola – Gyergyóalfalu; Székely Mikó Kollégium – Sepsiszentgyörgy.

A csapatok regisztrálása után Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány Kuratóriumának elnöke üdvözölte a résztvevőket, és a himnusz eléneklése után a versenyző csapatok a Székely Nemzeti Múzeumból átszállított Jancsó Benedek mellszobra előtt főhajtással adóztak a verseny névadója emlékének.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a társszervezők nevében köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, hogy a rendezvény különösen a Mátyás-évhez kapcsolódóan rendkívüli jelentőséggel bír. Az elnök beszédében kihangsúlyozta a Jancsó Alapítvány székelyföldi szerepvállalását, amelyhez a megyei önkormányzat is örömmel csatlakozott. „A Jancsó Benedek nevét viselő verseny amellett, hogy történelmi szakmai vetélkedő a diákok részére, a székely tudós emlékének megőrzése és tevékenységének előtérbe hozását is szolgálja.

Jancsó Benedek rászolgált az elismerésre, hiszen példája mindannak, aminek egy erdélyi magyar értelmiséginek lennie kell: sziklaszilárd szakmai alapokra helyezett tudás, lankadást nem ismerő lelkesedés a magyarság – s ezen belül a székelység – szolgálata iránt" — fogalmazott.

A két részből álló döntő első szakaszában Mátyás király uralkodásával összefüggésben a versenyzőknek történelmi ismeretekről kellett számot adniuk. A második részben a csapatok Mátyás királyhoz kapcsolódóan mutattak be önállóan megszerkesztett jelenetet.  A feladatok megoldásában a versenyzők magas színvonalú teljesítményt nyújtottak.

A versenyt a marosvásárhelyi Bernády György Általános Iskola csapata nyerte. A II. helyen a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola csapata, III. helyen pedig a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnázium és sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapatai végeztek.

A döntőbe jutottak a magyar Országgyűlés elnökének meghívására magyarországi kiránduláson vesznek részt, Kovászna Megye Tanácsának hozzájárulásával.

A rangos vetélkedő zsűrijének elnöke Egyed Ákos történész, akadémikus volt, a zsűriben Atzél-Kalló Noémi történelemtanár, Egyed Emese professzor, Farkas Ferenc igazgató, történelemtanár Jánó Mihály művészettörténész, Rekita Rozália színművész és a Jancsó Alapítvány részéről Jancsó Norbert történész vett részt.

A szervezők a rendezvény végén köszönetüket fejezték ki a magyar kormánynak, a nemzetpolitikai államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapnak a verseny szervezéséhez nyújtott támogatását.

Fotó: Vargyasi Levente

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

2018. május 06.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774