Március elsejétől indul a regisztráció a pápalátogatásra

Csíkszentdomokos több mint 500 zarándok elszállásolását vállalja

(0 Szavazat)82 megjelenítés

Sajtótájékoztatót tartottak Ferenc pápa csíksomlyói látogatásával, az azt megelőző regisztrációs időszakkal kapcsolatosan február 28-án, Csíkszeredában, a megyeházán.
Oláh Zoltán, Bodó Márta, Szőcs Csaba és Veres Stelian, a szentatya csíksomlyói látogatását előkészítő bizottság sajtófelelősei mellett az eseményen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselői.

Oláh Zoltán kanonok a sajtótájékoztató elején bemutatta az eseményre készült bannert, kihangsúlyozva, hogy Ferenc pápa Csíksomlyóra tett látogatásával mind a négy magyar római katolikus egyházmegye híveihez érkezik.

Bodó Márta elmondta, a plébániákon zajlanak a zarándokcsoportok szervezései. Mivel nemcsak a gyulafehérvári, szatmári, nagyváradi és temesvári egyházmegyékből, hanem az egész Kárpát-medencéből érkező zarándokokkal számolnak, március elsejétől megnyitják az online regisztrációt a pontifex.ro honlapon.

A sajtótájékoztatón Szőcs Csaba egy bemutatót tartott, hogy fog történni az online regisztráció a honlapon keresztül, szemléltetésként a jelen lévő Székedi Ferenc publicistát regisztrálták az eseményre, aki az adatok kitöltése után azonnal visszajelzést kapott e-mailben, hogy adatait rögzítették.

Mint elhangzott a regisztrációt március 31-én zárják, de ha szükséges még pár nappal meg fogják hosszabbítani.

Oláh Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy csoportos és egyéni regisztráció is lesz, de előnyt élveznek a csoportok. Külön regisztrálhatnak a gyerek, diák vagy egyetemista csoportok, az egyének és családok, a papok, a szerzetesnők és szerzetesek, valamint a mozgáskorlátozott vagy a betegek egy kísérővel. A regisztráció lezárása után szektorokba osztják a regisztráltakat. Ezután bocsájtják ki a vonalkódos belépőket. A belépők egyediek lesznek, egy belépővel egyszer lehet bejutni. A regisztráció ingyenes! – hangsúlyozta Oláh Zoltán.

A szervezők azt is fontosnak tartották elmondani, hogy regisztráció és belépő nélkül is lehet jönni Csíksomlyóra, viszont ez esetben a pápai misét csak távolról, kivetítőn lehet követni. A biztonsági zónákba nem engedik be azokat, akiknek nincs belépőjük.

Önkénteseket is toboroznak

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a regisztráció fontosságát hangsúlyozta, Székelyföld legnagyobb kalákájának nevezte a pápalátogatással járó zarándokok elszállásolását, és a május 31-június 10. közötti Hargitai Megyenapok gazdag programkínálattal való megtöltését. A korábbi sajtótájékoztatón Tánczos Barna szenátor jelentette be, hogy felkéréssel fordultak az önkormányzatokhoz, a térség lakosaihoz, hogy legalább százezer zarándok számára biztosítsanak ingyenes szálláslehetőséget, hisz a vendéglátó egységek már szinte mind foglaltak. Ehhez a kezdeményezéshez már számos városi és vidéki önkormányzat, cég és magánszemély csatlakozott.

Jó példaként említette a megyeelnök Márton Áron püspök szülőfaluját, Csíkszentdomokost, ahol eddig már több mint félezer zarándok elszállásolását vállalták. Ugyanakkor van olyan csíkszeredai vállalkozó, aki cége udvarán ajánlott fel parkolóhelyet autóbuszok számára.

– Nagyon szeretnénk, ha minél többen népviseletbe jönnének, megmutatnánk értékeinket és hagyományainkat. Ez egy remek alkalom, hogy akinek van megmutassa a nagyvilágnak, akinek még nincs még időben van, hogy elkészíttesse – mondta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának idén is lesz népviseletek beszerzésére pályázati kiírás, ennek példáját jó volna, ha minél több önkormányzat is átvenni.

– Szívesen fogadjuk az ötleteket, javaslatokat, ha bárkinek építő jellegű észrevétele van a pápalátogatással, megyeheti rendezvényekkel kapcsolatosan az írjon az info@hargitamegye.ro címre – kéri a lakosságot a sajtón keresztül a megyeitanács-elnök.

Ugyanakkor minél több önkéntesre is szükség van, elsősorban székelyföldieket kérnek erre a feladatra.

Aki jelentkezni szeretne önkéntesnek, az kapcsolatba léphet Csobot Györgydeák Szabolccsal, az önkéntesek koordinátorával a +40749 059 459-es telefonszámon vagy a  csobot.szabolcs@gmail.com e-mailcímen.

Hasznos tudnivalók

A helyi önkormányzat és a szervezők nyomatékosan kérik, hogy ne személygépkocsival tervezzék az utazást. A város nem rendelkezik elegendő parkolóhellyel, ezért már május 31-től Csíkszereda le lesz zárva az autósforgalom előtt. Eddigi értesüléseink szerint június 1-én csak külön engedéllyel rendelkező személygépkocsik juthatnak be Csíkszereda területére.

A szertatás latinul zajlik majd, az énekek magyarul csendülnek fel, a pápa olaszul szól a zarándokokhoz, amit magyarra, románra és angolra fordítanak. A kivetítőkön feliratozás is lesz román nyelven. A TVR1 élőben közvetíti az eseményt. Ezzel is meg akarják könnyebbíteni a hívek bekapcsolódását a szentmisébe. Mobiltelefonokon is hallgatható lesz a különböző nyelvekre történő fordítás, más-más frekvenciákon.

A sajtótájékoztató visszanézhető a megyeelnök közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/325785431378440/

Csíkszereda, 2019. február 28.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774