Májusban elkezdte a téli karbantartásra a felkészülést a megyei tanács

Vészhelyzet esetén azonnal beavatkoznak az önkéntes tűzoltó alakulatok

(0 Szavazat)89 megjelenítés

A „váratlanul érte a havazás a hatóságokat” közhely szerelmeseinek ismételten figyelmébe ajánlom a téli karbantartási munkálatok közbeszerzésére vonatkozó kronológiát. A narancssárga jelzésű riasztás alatt a megyei utak járhatóak maradtak, csupán két országút esetében volt szükség útlezárásra, ezek viszont nem tartoznak a megyei tanács hatáskörébe – emelte ki Borboly Csaba a megyei sürgősségi helyzetek bizottsága ülésén október 30-án, hétfőn a csíkszeredai megyeházán. 

A bizottság elemezte a hétvégén kiadott narancssárga riasztás (korábbi közleményeink itt és itt olvashatóak) alatt történt vészhelyzeteket és ezek kezelését. Stelian Cimpoeșu, az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének beszámolója szerint jól együttműködtek a szervekkel a hétvége folyamán, és jó döntés volt, hogy lezárták a 12C jelzésű országutat a Gyilkos-tó felé, illetve a 13B jelzésű utat a Bucsin-tetőn keresztül. Ugyanakkor kiemelte az önkéntes tűzoltó alakulatok szerepét mindkét út esetében, akik gyorsan és hatékonyan reagáltak az eseményekre, és nagyban segítették a hivatásos szervek munkáját. Az alfalvi és a parajdi önkéntesek a Bucsinon, míg a gyergyószentmiklósiak a Gyilkos-tó felé vezető úton segítettek.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az ülésen bejelentette, hogy korábban megvizsgálták annak lehetőségét, hogy a megye önkéntes tűzoltó alakulatai beavatkozhassanak ehhez hasonló vészhelyzetek esetén, és erre a megyei tanács forrásokat utalhasson. Erről a következő tanácsülésen döntést is hoznak, lehetővé téve a szükséges eszközök és kiadások támogatásának biztosítását. A megyeelnök ugyanakkor hangsúlyozta, elfogadhatatlan az a bürokratikus folyamat, amely a közbeszerzéseket hátráltatja. Mint mondta, a közvélekedéssel ellentétben nem lepte meg a megyei tanácsot a havazás, hiszen, mint azt a közösségi oldalon is jelezte, a téli karbantartás érdekében elindított közbeszerzési folyamat már májusban elkezdődött, a buktatók miatt pedig lassan halad. A folyamat sürgetése érdekében is a megyei tanács és a prefektúra közösen kéri az Óvások Elbírálásának Országos Tanácsát (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor), hogy az óvásokat rövidebb idő alatt bírálják el, hiszen jelen esetben is az óvások miatta 14 kistérség esetében késik a szerződésaláírás a téli karbantartásra.

Petres Sándor alprefektus üdvözölte a megyei tanács kezdeményezését az önkéntes tűzoltók szélesebb körű bevonására, és az óvások tekintetében támogatásáról biztosította a megyeelnököt.

 

Csíkszereda, 2017. október 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774