Majdnem minden licitet azon cégek nyernek meg, amelyek utak karbantartására és felújítására kiírt közbeszerzésekre szakosodtak

A minőség rovására mehet, ha nincs kapacitásuk

(0 Szavazat)40 megjelenítés

– A megyei utak karbantartási és felújítási közbeszerzésein azok a cégek indulnak jó eséllyel, akiknek van közbeszerzési gyakorlatuk, tapasztalatuk. Ez azt eredményezi, hogy számos esetben késve indulnak el a munkálatok egy-egy szakaszon, mert utólag kiderül, hogy a nyertes vállalatnak nincs kapacitása – fejtette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Például a Gyergyó és Udvarhely térségi megyei utak karbantartási munkálatait ugyanaz a cég végzi, amely ezek mellett több út felújítását is megnyerte. Gyergyó térségében befejeződtek a kátyúzások, a héten kezdik a megyei utak kövezését a térségben. Az Udvarhely térségi megyei utak kátyúzását holnaptól kezdi a nyertes cég. A kihirdetés után két héttel írta alá a nyertes vállalkozás a szerződést, többek között ezért is késik a munkálatok indítása.

A megyeelnök szerint mindig öröm, ha egy-egy kiírásra jelentkeznek a cégek, viszont ha ugyanaz a cég sok más kiírásra is jelentkezik, fennáll annak a veszélye, hogy az a minőség rovására megy és nem tartják a határidőket. Ilyen esetekben a megyei tanács illetékes munkatársai folyamatosan, úgymond a nyakukra kell járjanak. Jelenleg is teljes erőfeszítéssel azon dolgozik a megyei tanács, hogy úgy a karbantartási munkálatok, mint a kivitelezések esetében a nyertes vállalkozások tartsák a határidőt az összes elvállalt munkálat esetében a tél beállta előtt. Ebben a megyei tanács elnöke a polgármesterek és megyei tanácsosok közreműködését is kérte, hogy ezt a helyszínen is ellenőrizni lehessen, biztosítva a munkálatok megfelelő kivitelezését. Ugyanakkor a lakosság közreműködését is kérik, hiszen az idő kevés és sok munkálatot kell elvégezzenek a nyertes cégek, mint sáncok, átereszek takarítása, padkavágások és kövezések.

Borboly Csaba szerint a jelenség ellen az lenne a megoldás, ha azon megyei vállalkozások jelentkeznének a kiírásokra, akik ma sok esetben alvállalkozókként vannak jelen a munkálatokban.

Hargita Megye Tanácsa többek között ezért is hirdette meg a karbantartási munkálatok kivitelezését kistérségekre, úgynevezett lotokra osztva. Így több lehetőséget adnak a megye vállalkozásainak, hiszen nem minden cégnek van kapacitása egy egész megye útjainak karbantartását elvégezni. A versenyterep kialakításával a cél a munkálatok jó minőségű kivitelezése határidőn belül. A megyeelnök ugyanakkor sajnálja, hogy többen kiestek a közbeszerzések során. A tapasztalatokat leszűrte a megyei tanács, a vállalkozások részéről pedig továbbra is kéri az együttműködést, hogy a közbeszerzési iratcsomókat, esetleges kérdéseket időben és a kért formában tegyék le, ezzel is kiküszöbölve a kizárások lehetőségét.

Karbantartás témakörben korábban kétperces tévéinterjú készült, amely megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1294060857307961/, valamint a megyei tanács elnöke élő facebook-bejelentkezésben részletezte a nyári karbantartást és annak új típusú munkálatait: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1336979246349455/. Továbbá a kiírás részletei elérhetők itt: http://hargitamegye.ro/consiliul-judetean-harghita/achizitii-publice.html.

Csíkszereda, 2017. szeptember 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774