Magyarországi településsel közösen pályáznának uniós forrásokra a mofetták turisztikai és gyógyászati lehetőségeinek kiaknázására

Mátraderecskéről látogatták meg a csíkszentimrei Büdösfürdőt 

(0 Szavazat)18 megjelenítés

A magyarországi Mátraderecskéről látogatta meg Forgó Gábor polgármester és szakemberek a csíkszentimrei Büdüsfürdőt szerdán, február 20-án. Mátraderecskén jelenleg egy jól működő mofetta központ működik, amely tavasztól őszig napi 200-250 látogatót fogad. Ezen jó példa bemutatásával a Heves testvérmegyei település segítene a Büdösfürdőn elindított beruházások tovább fejlesztésén. Forgó Gábor polgármester részéről az is elhangzott, hogy nyitottak a partnerségre, amely révén közösen pályáznának EU-s forrásokra, hiszen Mátraderecskén is további fejlesztéseket ösztönöznének. Kencse Előd körbevezette a küldöttséget a jelenleg félkész állapotban lévő turisztikai információs iroda, és a két mofetta helyszínén. Mint elhangzott a magyarországi mofetták szegényebbek kénben, mint a büdösfürdői mofetták. 

–  Elindult egy széleskörű együttműködés Büdösfürdő fejlesztése érdekében. Hosszú távú cél, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szakembereit bevonva egy olyan szakmai érdekeltséget is biztosítsunk, amely hosszú távon is meghatározzák Székelyföld gyógyturizmusát – emelte ki Fülöp Kinga, Csíkszentimre alpolgármestere.

Forgó Gábor beszámolója szerint a mátraderecskei mofetta önkormányzati tulajdonban van, amely mára már hasznot is termel. – Közel 15 embernek biztosít munkahelyet, tavaly pedig 38 ezer kezelést végeztek. Azért vagyunk itt, hogy a 25 éves tapasztalatunkból, amelyet egyébként Székelyföldről kaptuk, visszaadjunk. Összefogva, közösen szeretnénk egy uniós pályázaton résztvenni, ahol mind az infrastrukturális fejlesztésekre, mind a további kisérletsorozatokra tudunk forrást lehívni. Mindennek az alapja, hogy tudjuk bizonyítani a gáznak a jótékony hatását, hogy az orvos szakma is elismerje.

A megbeszélésen a két község képviselői mellett jelen volt Táncos Barna szenátor, Konrád Judit kórházmenedzser és a csíkszeredai kórház orvoscsoportja, valamint a mátradereckei mofettát működtető orvoscsoport.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke üdvözölte a kezdeményezést, hiszen mint mondta lépésről-lépésre kiaknázzák az üdülőtelepülésen található turisztikai vonzerőt, amely egész Csík-térsége fejlődését hozhatja. – A fejlődést közösen felgyórsíthatjuk ugyanakkor fel kell készülni a megnövekedett látogatottságra is a későbbiekben – nyilatkozta a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2019. február 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774