Magyar népi tárgyi kultúránk értékei – viseletünk. Éljünk vele!

(0 Szavazat)24 megjelenítés

A szentegyházi Gábor Áron Líceumi Alapítvány tudatosan vállalja a magyarság szellemi értékeinek megerősítését, fejlesztését szolgáló, az önazonosság-tudatot erősítő programjait. Rendszeresen szervezik rendezvényeiket, ahol tanulóik népviseletet hordanak: szüreti bál, szalagavató, március 15-i ünnepségek, kicsengetés stb. A szüreti bálon a XII. osztályosok mutatnak be néptáncokat; a nagykorúsítási bált a XI. osztályosok szervezik, és ők mutatnak be egy műsort, amelyben kötelező módon szerepel egy népi tánc. Március 15-e megünneplésére a mindenkori végzős tanulók készülnek egy irodalmi műsorral, népi tánccal. A ballagási ünnepségen a végzős tanulók székely ruhában vonulnak fel.

– Tárgyi kultúrájában is uniformizálódó világunkban különösen fontos, hogy diákjainkban éljen az igény arra, hogy szép és nemes, nagyszüleik, dédszüleik által még a mindennapokban hordott népviseletet legalább ünnepeiben megőrizze, magáénak érezze. Ebben a törekvésünkben nyújt segítséget Hargita Megye Tanácsának népviseletek beszerzésére szolgáló pályázata. Az idei, sikeres részvételünk eredményeként népviseleteket vásárolhattunk, amelyek az iskola székelyruha-tárát gazdagítják – számolt be Máthé István projektvezető.

A beszerzett székely ruhák ingyenesen kölcsönözhetők az iskolától olyan tanulók számára, akiknek – családjuk anyagi helyzete miatt, vagy mert állami gondozásban vannak – nincs saját székely ruhájuk, így esetleg kimaradnának az olyan hagyományőrző rendezvényekből, amikor székely viselet a szokásos. Ezekkel a székely ruhákkal évekre lehet biztosítani az említett helyzetű diákok számára a részvétel lehetőségét, ugyanakkor az összetartozás tudatát erősíteni bennük is.

A pályázati úton beszerzett székely népviseleti ruhák használója/haszonélvezője lesz gyakorlatilag az iskola minden rászoruló tanulója, aki részt vesz az iskola által szervezett közösségi eseményeken. – Számukra is adott lesz tehát a lehetőség – élni magyar népi tárgyi kultúránk értékeivel – viseletünket ünnepi alkalmakkor felölteni – hangsúlyozta a pályázati lehetőség fontosságát Máthé István.

Csíkszereda, 2016. szeptember 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774