Madéfalvi Hagymafesztivál – jubileumi rendezvénysorozat kezdődik

A Madéfalvi Ökotourist Egyesület közleménye

(0 Szavazat)96 megjelenítés

Tizedik alkalommal szervezik meg idén szeptember 8-16 között a Madéfalvi Hagymafesztivált. A jubileumi kiadásához érkezett rendezvénysorozaton ezúttal is a helyi értékek bemutatására helyezik a hangsúlyt, lehetőséget biztosítva a kulturált szórakozásra, kikapcsolódásra.  

A Madéfalvi Polgármesteri Hivatal, a Madéfalvi Ökotourist Egyesület és a Csompoly Közbirtokosság által szervezett rendezvény szeptember 8-án, szombaton 18 órától a Mátyás király – mecénás és katona – című vándorkiállítás megnyitójával kezdődik a madéfalvi Siculicidum Kápolnában.  A Mátyás király Emlékév keretében, Merényi Zoltán  és Somodi András alkotópáros elképzelései alapján készült vándorkiállítás Székelyföldön elsőként Madéfalván látható majd. A súlyos fémkapukba illesztett acél, vörösréz és textil kompozíciók jeles 18-20. századi történetírók, püspökök, közéleti személyiségek Mátyás királyról szóló gondolatait idézik, emellett pedig hatalmas méretű acél és réz lemezeken jelenik meg Mátyás király és Beatrix királyné arcképe, a Budai-vár látképe, a gyűrűt a szájában tartó holló, amely a család címerében is megtalálható. A Magyarság Házának vándorkiállítása október közepéig lesz látogatható.

Szeptember 9-én, vasárnap, a szentmisét követően átadják a felújított művelődési központot, amelyben elsők között a helyi önkormányzat tartja meg ünnepi ülését, majd a hagymafesztivál több rendezvényének is helyszínéül szolgál. Filmvetítéseket, komolyzenei koncertet, táncházat tartanak.  Szeptember 12-én a Valami Amerika 3 című film erdélyi premier vetítésére kerül sor a Vándormozi közreműködésével, szeptember 13-án, csütörtökön 20 órától a Madéfalvi Mereklye Néptáncegyüttes lép színre Két év címmel, szeptember 14-én, pénteken este tartják a Hagymabált a testvértelepülésék képviselőinek részvételével.

Újdonságnak számít, hogy a fesztivál két főnapján szombaton és vasárnap, szeptember 15-én és 16-án, a szabadtéri rendezvények helyszínéül a madéfalvi emlékmű mögötti terület szolgál. A rendezvény korábbi helyszínén építkezés zajlik, ezért volt szükség arra, hogy új helyszínt keressenek a fesztiválnak – mondta Balló Ibolya, a madéfalvi Ökotourist Egyesület elnöke, a programismertető sajtótájékoztatón. A rendezvényt szervező egyesület vezetője hangsúlyozta, hogy idén is arra törekedtek, hogy megőrizzék az előző kiadásokkor már megszokott színvonalat és minőséget. A rendezvényen élőzenés koncertek lesznek, szombaton a Dynamic zenekar, vasárnap este a 3+2 illetve a Brill zenekarok lépnek fel.

A helyi termékek kiállításával és vásárával párhuzamosan, szeptember 16-án, vasárnap 10 órától tartják a Hagymás Ételek Főzőversenyét. A rendezvény moderátora Jánossy Alíz, a Székely Konyha felelős szerkesztője lesz. A főzőverseny szakmai partnere az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend, amelynek tagjai a zsűrizésben is szerepet vállaltak. Idén két kategóriában: a hagyományos és a kreatív hagymás ételek versenyére vetélkedhetnek a résztvevők.  A vándorkupát az a csapat viheti magával, amely a főzőverseny mindkét kategóriájában a legjobbnak bizonyul.

A X. Madéfalvi Hagymafesztivál támogatója Hargita Megye Tanácsa.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774