Lovas ünnep Etéden

A Széki Vágták a ló szeretetét erősítik

(0 Szavazat)46 megjelenítés

Gagyi Elek és nemzetőr százada emlékére tartottak székely lovas napot Etéden szombaton, október 8-án, a lovas felvonulás után ló szépség versenyt, ügyességi vetélkedőt tartottak, majd rönkhúzásban is összemérték a lovak erejét. 

A lovas ünnepre kilátogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki szívügyének tekinti a lovas élet népszerűsítését, hagyományaink megőrzését és megélését.

A helyszínen gratulált Kovács Nemes László főszervezőnek, amiért évről évre azon munkálkodik, hogy egyre népszerűbbé tegye a Széki Vágta rendezvényeit, amely idén már kibővült Csík széki futammal is.

– Rendkívül fontos, hogy évente megrendezzék az ilyen és ehhez hasonló lovasünnepeket, hisz hagyományaink része a lovas élet és mindig is a ló szeretete jellemezte a székely embert. A magyar ember számára a ló a leghűségesebb barátok között kell legyen! – nyomatékosította Borboly Csaba.

A tanácselnök arról is beszélt, hogy a széki vágták hozzájárulnak ahhoz, hogy odafigyeljünk a lovakra, és ha már nem is lehet napjainkban minden körülmények között mezőgazdaságra vagy erdőkitermelésre használni, ott van a vendéglátás és az a lehetőség, hogy a gyerekeinket próbáljuk általuk is egészséges életmódra nevelni.

– Minden lovas embernek és lóval foglalkozónak biztatásra van szüksége! Ilyenkor rájövünk, hogy a lovak szebbé tudják tenni napjainkat és segítő társaink tudnak lenni! – fogalmazott a megyeelnök, aki gratulált Szőcs László polgármesternek, hogy az Etédi falunapok részeként ilyen fontos eseményre kerülhetett sor. Borboly Csaba beszédében a kaláka fontosságára is kitért. Megítélése szerint minden problémát kalákában lehet legjobban megoldani.

– Közösségeinknek összekötő utakat kell építeni, de ez csak egymásra való odafigyeléssel lehetséges, ha mindenki teszi a dolgát, akkor a kitűzött céljaink megvalósulnak – fűzte hozzá a megyeelnök.

Rövid ízelítő a rönkhúzó versenyről: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1081771888536860

Csíkszereda, 2016. október 9.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774