Lovas programok, lovarda, hogy mindenki megismerhesse a székely ember legjobb barátját

A lovassport támogatásáról egyeztettek a X. Székelyföldi Lovas Ünnep keretében

(0 Szavazat)130 megjelenítés

A hétvégén a lovasoké volt a főszerep Gyergyószentmiklóson a tizedik alkalommal megszervezett Székelyföldi Lovas Ünnepnek köszönhetően. A helyszínre látogatóknak idén is színvonalas programokban volt részük, a szervezők visszatérő versenyszámokkal és fellépőkkel, újdonságokkal, meglepetésekkel várták az érdeklődőket. 

A lovas ünnepet szombaton nyitották meg, amelyen beszédet mondott Nagy Zoltán polgármester, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Farkas Balázs ügyvívő konzul. A felsoroltak által képviselt intézményeken kívül az eseményt kiemelten támogatta a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség. Továbbá a megnyitón jelen volt Tánczos Barna szenátor, Becze István mint megyei tanácsos és a vidékfejlesztési bizottsák elnöke.

- Ebben az időszakban nemcsak a Gyergyói-medencében, de a megye sőt Székelyföld több településén is lovas rendezvényeket szerveznek, azt gondolom, tartozunk annyival a felnövekvő gyermekeink számára, hogy minél több eseményt teremtsünk, hogy megtapasztalhassák milyen egy lónak a szeretete, a természettel való harmónia és a magyar embernek a gerincessége, hogy ők is ezt a példát követhessék – fejtette ki gondolatait Borboly Csaba. Hozzátette, reméli, hogy sikerül folytatni a magyar kormány támogatásával elkezdett lovarda építő programot, hogy az év minden napján gyakorolhassanak a lovassportok kedvelői Gyergyószentmiklóson. Valamint a program által lehetőséget adhatnának a ló megismerésére akár tornaóra keretében azon gyermekeknek is, akik lótartásra nem alkalmas helyen laknak. Továbbá a megyei tanács elnöke gratulált a szervezőknek és a résztvevő lovasoknak, hiszen hozzájárulnak, hogy a lovas virtus ne tűnjön el Székelyföldön, nekik köszönhetően a magyar ember legjobb barátja, a ló lehetett a főszereplője az elmúlt két napnak.

Az eseményen Kovászna Megye Tanácsát Grüman Róbert alelnök képviselte, aki elmondta, történelmi tény, hogy a székelyek lovas, katona nemzet, ezért minden lovas rendezvény egy kiemelkedő példája annak, ahogy a hagyományőrzés és a közösségépítés hozzájárul a székely identitás megerősítéséhez, úgy véli van amivel büszkélkedni. Kiemelte, fontos, hogy minden évben közösen tudjanak ünnepelni a Székely Vágtán, a Marosszéki Lófuttatáson vagy a Székelyföldi Lovas Ünnepen. Továbbá a megnyitón Maros Megye Tanácsa megbízásából Csibi Attila erdőszentgyörgy polgármestere is köszöntötte a résztvevőket.

A esemény részeként az elöljárók megbeszélést tartottak arról, hogy a lovassportok támogatása érdekében beleértve a hagyományőrző huszárok tevékenységét is településenként javasolt lovassport alap létrehozása, amelyet akár eseményekre, akár a sportágban való fejlesztésekre lehet fordítani ez által is segítve a lovasokat, és így a turizmus is ráerősítést kaphatna.

A Székelyföldi Lovas Ünnep a társadalmi értékek mellett idén gazdaságilag is eredményesebb volt, hiszen több mint 150 külföldi vendég látogatott el a programokra, egyúttal megtekintve a térség látványosságait növelve a vendégéjszakák számát. Továbbá a rendezvény részeként számos székelytermék-védjeggyel rendelkező termelő kínálhatta készítményeit.

A Székelyföldi Lovas Ünnep élőben követhető volt az esemény közösségi oldalán, visszanézhető a következő linken: https://www.facebook.com/szekelyfoldi.lovasunnep/?fref=ts.

 

Csíkszereda, 2017. szeptember 3.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774