Lezárták az úzvölgyi haditemetőt

„A hősök tiszteletet érdemelnek, nem emlékük meggyalázását” 

(0 Szavazat)20 megjelenítés

Ideiglenesen, harminc napra lezárta az úzvölgyi temetőt május 29-én Gergely András, Csíkszentmárton község polgármestere. Amint a helyszínen a polgármester elmondta, a lezárásról a helyi tanács döntött, a temető látogatásának harmincnapos felfüggesztéséről a 13/23.05.2019-es tanácshatározat rendelkezik, amelyet ki is függesztett a helyszínen. Az eseményen a sajtó képviselői és a civilek mellett jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István és Salamon Zoltán megyei tanácsosok, Ferencz Csaba, Csíkpálfalva község polgármestere és Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere.

A provokáció melegágyává kezdett válni az úzvölgyi haditemető, le kell zárni, hogy véget vessünk a cirkuszoknak, mondta Borboly Csaba. A helyzet tisztázása mögött hatalmas munka áll, napi szinten foglalkozik vele a helyi és a megyei tanács is, tette hozzá a megyeelnök. Mint ismertette, a tegnap megkapták a Bákó megyei kataszteri hivatal átiratát, amely szintén arról rendelkezik, hogy tisztázni kell az ügyet és ki kell igazítani a törvénytelenséget, továbbá az is kiderült, hogy a dormánfalviak által elvégzett munkálatok közbeszerzése sincs rendben. A törvény az egyetlen eszköz, hangsúlyozta Borboly Csaba, és reméli, hogy törvényes úton végetér a cirkusz ebben a harminc napban, hiszen a hősök, nemzetiségtől függetlenül tiszteletet érdemelnek, nem pedig emlékük botrányokkal való meggyalázását.

A megyeelnök beszámolt, jelképesen három lakatot helyeztek el a temetőkapun, az egyik a csíkszentmártoni önkormányzaté, a másik a történelmi egyházaké, a harmadik  pedig a civil szféráé, utóbbiaknak a mai nap folyamán át is adják a kulcsokat.

A helyszínen a Bákó megyei rendőrség képviselői is jelen voltak, akiket Borboly Csaba tájékoztatott a temető lelakatolásáról, illetve a segítségüket kérte, hogy a Hargita megyeiekkel közösen védjék meg a lezárt kaput az esetleges rongálástól. Mint hangsúlyozta, a szomszédos megyével jó kapcsolatra törekednek, le akarják aszfaltozni az utat az átjárhatóság biztosítása érdekében, hogy például a bákói repülőtérre könnyebben elérjenek a Hargita megyeiek, illetve közösen ki kell használniuk a térség turisztikai potenciálját.

Az Úzvölgyével kapcsolatos információk és korábbi hírek az alábbi linken tanulmányozhatók:

https://hargitamegye.ro/uzvolgye.html

Csíkszereda, 2019. május 29.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774