Lesznek kétnyelvű helységnévtáblák a 132-es megyei úton

Hargita Megye Tanácsa saját költségvetésből megoldja a problémát

(0 Szavazat)53 megjelenítés

– Mintegy két év szünet után, mondhatni, a sírból hoztuk vissza a 132-es számú, Szentegyháza–Lövéte–Homoródalmás–Oklánd–megyehatár közti megyei út felújítási projektjét – fogalmazott Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a december 7-i rendkívüli ülésen a beruházással kapcsolatos kérdésre válaszolva. Az év végéig befejeződő, európai uniós finanszírozású korszerűsítést számos nehézség után sikerült elvégezni, mint ismeretes, felszámolták a munkálatokra 2009-ben szerződést kötő konzorcium cégeit, ami miatt nem lehetett folytatni a kivitelezést, így szerződést kellett bontani, erre 2012-ben került sor. 

A 2012 és 2013. május közti periódusban a folyamatos óvások miatt a többszörösen is elindított közbeszerzési procedúráknak nem volt eredményük, így két év eltelt anélkül, hogy nem végeztek munkálatokat ezen az útszakaszon. Még 2007-ben fogadta el a megyei tanács akkori testülete a tervet, amely szerint minden elkészült és  kivitelezni kellett, abban pedig egynyelvű helységnévtáblák szerepeltek – ez magyarázza, miért kerültek ki az út mentén az új, egynyelvű helységnévtáblák, amelyre a napokban a sajtó felfigyelt, fejtette ki Barti Tihamér.

– Csak azt számolják el az uniós projektben, amit év végéig kifizetünk, és a kifizetéshez el kell készülniük az adott munkálatoknak úgy, ahogyan az a tervben szerepel, hogy ne kelljen jövőre 57 millió lejt visszafizetnünk. Természetesen számunkra nem kérdés, hogy a kétnyelvűséget be kell tartani: a kétnyelvű helységnévtáblákat, ahol szükséges és törvényes, a megyei tanács költségén fogjuk kihelyezni – jelentette ki az alelnök.

A felújított út hossza 26,6 kilométer, a projekt összértéke közel 65 millió lej. Jelenleg már csak a szentegyházi gyár előtti híd elkészítése van hátra (90 százalékban elkészült). Mint korábban beszámoltunk róla, a megyei út több mint száz leágazását aszfaltozták le egy-egy rövid szakaszon a projekt lebonyolításának egyik utolsó mozzanataként.

Borboly Csaba megyeelnök köszönetet mondott Barti Tihamér alelnöknek és Zsombori László beruházási vezérigazgatónak, illetve csapatának az alapos munkáért. Hatalmas volumenű munkát kellett végezni, és hosszú, kínlódással teli projektnek tehetünk pontot a végére, amit igazán az ott lakók tudnak értékelni – mondta a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2015. december 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774