Lehetőség a természeti kincseink előnyös kihasználására

Megtartották a POIM projekt indító konferenciáját

(0 Szavazat)61 megjelenítés

Fontos projekt a Csíki-havasok, illetve a Csíki-medence és a Csíki-havasok Natura 2000-es területek menedzsmenttervének kidolgozása, valamint a nagy kihívás, ezeket az irányelveket a hétköznapok valóságában hasznosítani, mondta Borboly Csaba szeptember 26-án a csíkszeredai megyeházán a Pogány-havas Kistérségi Társulás – melynek tagja Hargita Megye Tanácsa - POIM projektjének nyitókonferenciáján. 

A projekt a Csíki-havasok, illetve a Csíki-medence és Csíki-havasok Natura 2000-es természetvédelmi területek menedzsmenttervének kidolgozására vonatkozik, a nyitókonferencián bemutatták a projektet és a munka tervezett folyamatát az érintetteknek. 

A jelenlevőket a kistérség részéről Süket Zsombor köszöntötte, és ismertette a konferencia részleteit. Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere, a Pogány-havas Kistérségi Társulás elnöke elmondta, a projektet az Alcsík Kistérségi Társulással közösen kezdték el.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetet mondott a projektben érintett önkormányzatoknak, kiemelten Ferencz Csabának, mint hangsúlyozta, fontos az erős önkormányzati háttér. A megyeelnök nagy lehetőséget lát a projektben, mint kifejtette, lehetőséget ad természeti kincseink előnyös kihasználására. Meg kell vizsgálni a különböző országok jó példáit, azokból ötleteket meríteni, és lépésről lépésre bevezetni a projekt gyakorlati hasznosságát. Össze kell hangolni a különböző tevékenységeket, és hangsúlyt kell fektetni az erdei iskola programra, amely a természet szeretetére és ismeretére neveli gyerekeinket. A nagyvadakkal való együttélést is az elviselhetőség határáig kell fejleszteni, mondta, és beszámolt arról, hogy folyamatban van egy Hargita megyei munkacsoport létrehozása, amely egy sor kérdésre választ kell adjon a természet és az ember együttélése kapcsán. A Pogány-havas Kistérségi Társulás projektje jó lehetőség az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás tekintetében is, tette hozzá Borboly Csaba, illetve azt mondta, a nagy kihívás a hétköznapok valóságában is hasznosítani azt.

A Pogány-havas Kistérségi Társulás részéről Demeter László tudományos vezető ismertette az európai uniós szabályozás alá eső Natura 2000-es természetvédelmi területek rendszerét. Ezeken a területeken minden beruházást engedélyeztetni kell, ezekre előre fel kell készülni, ezért is fontosak a menedzsmenttervek, amelyeket a gyakorlatban is fel kell tudni használni. A cél az, hogy megállítsák a biodiverzitás csökkenését az élőhelyek és a fajok védelmében. Hargita megyében védettnek számít 24 madárfaj, négy növényfaj, 15 állatfaj és 13 élőhelytípus, utóbbiak fele gyeptípus, tehát kaszáló és legelő. Ezek gazdasági és természetvédelmi értékeket is képviselnek, így összhang van a helyi gazdálkodás és a természetvédelem között, fejtette ki Demeter László. A projekt célja a hatékony kezeléshez szükséges alapfeltételek biztosítása, ennek érdekében elkészítik az egységes kezelési tervet, és együttműködnek a lakossággal, hogy a kezelési terv összhangban legyen a helyi stratégiákkal.

A POIM projekt három megye – Hargita, Neamț, Bákó – összesen harmic települését érinti, több mint 100 ezer hektár területet, ismertette Kassay János projektmenedzser. A közösség szempontjából azért hasznos, mert minden emberi tevékenységet felölel, és olyan eszközöket biztosít, mint adatbázis és szaktanulmányok elkészítése. A projekt költségvetését teljes mértékben az Európai Unió és Románia Kormánya biztosítja, a projektpartnerekre az el nem számolható költségek hárulnak. Az összköltségből több mint 8 millió lejt tudományos kutatásra fordítanak, számolt be Kassay János. A jelenlegi elképzelés szerint a projekt 2021 júniusában fog lezárulni, a cél az, hogy az érintettekkel közösen dolgozzák ki az intézkedéseket, fejtette ki a projektmenedzser, aki ezúton köszönetet mondott a megyei, illetve  a helyi önkormányzatoknak a támogatásért.

665 754 hektár jó természeti állapotban levő Hargita megyei területről van szó, ez a megyének 33,69 százalékát teszi ki, ismertette Szabó Szilárd,  a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség részéről. A Natura 2000 kezelési terv egy területspecifikus dokumentum, mondta, amelyet gyakorlatba kell ültetni és helyi szinten alkalmazni. A projekt a környezetvédelmi ügynökség szempontjából azért fontos, hogy legyenek olyan eszközök, amelyek elővetítik egy projekt lehetséges hatásait, illetve a projekt keretében felmérik a veszélyeztető tényezőket, mondta Szabó Szilárd.

Tánczos Barna szenátor megbízásából Kovács-Szécsi Attila ismertette a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni irányvonalait, amelyek függvényében lehet készülni a 2021–2027 közötti időszakra. Mint kiderült, a jelenlegi szakpolitikák egyszerűsítése és korszerűsítése a cél, a prioritási területek a környezetmegóvás, illetve a gazdaság megóvása az éghajlatváltozás hatásaitól. A mezőgazdasági termelők támogatása továbbra is közvetlen kifizetések révén történik, és a javaslatok között szerepel a modern technológiák használatának ösztönzése, a fiatalok ösztönzése a gazdálkodásra, illetve hogy a közös agrárpolitika továbbra is összhangban kell legyen a többi szakpolitikával, ismertette Kovács-Szécsi Attila.

Csíkszereda, 2018. szeptember 26.    


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774