Legendákra alapozott termékek és szolgáltatások

A horvátországi Motovunban találkoznak az INSIGHTS projekt partnerei

(0 Szavazat)75 megjelenítés

A horvátországi Motovunban tartják október 17–20. között azt a találkozót, amelyet az európai uniós INSiGHTS – Integrált stratégiák a lassú, zöld és egészséges turizmus fejlesztésére című projekt keretében a helyi partner szervezett meg. A projekt romániai partnere Hargita Megye Tanácsa, így hargitai küldöttség is részt vesz az eseményen.

Az Isztriai-félsziget középső részén, az Isztria szívének nevezett Pazin városában bejegyzett helyi akciócsoport (LAG „Središnja Istra”) a térség egyik legszebb pontján, a középkori hangulatot idéző és a Velencei Köztársaság lenyomatait őrző aprócska települést választotta a második nemzetközi walkshop-esemény, valamint a negyedik tematikus találkozó és vezetőtanácsi gyűlés helyszínének. A kistelepülés minden évben rangos nemzetközi filmfesztiválnak ad otthont, sok ezer látogatót fogadva, annak ellenére, hogy itt egyáltalán nem a tömegturizmusra helyezik a hangsúlyt, mint a partvidék híres üdülőhelyein. Ez egy gyönyörű panorámájú, pozitív energiával telített, csendes hely, a legendák földje, ahol valamikor óriások éltek, köztük a leghíresebb Veli Jože. E köré nagyon ötletesen brandet építettek, a termékek és szolgáltatások erre alapoznak, valamint a gazdag hagyományokra, sokszínű kultúrára, színes szokásokra és szellemi örökségre.

A helyi termelők helyben tudják értékesíteni termékeiket, minden kistérségnek van egy jellegzetes terméke, ami köré eseményt rendelnek, így például az isztriai sonka, a fehér és fekete szarvasgomba, az olajbogyó, valamint a jó minőségű borok mind fesztiválok szervezésére, ünneplésre adnak alkalmat. Mindezekre alapoz a helyi gasztronómia, amely szintén említésre méltó, számos helyi terméket sikerül értékesíteni a térségben, az olívaolaj-termelés, a szőlőtermesztés, a borászat és a kiváló szarvasgombák biztosítják a helyiek megélhetését.

Valamikor ez a rész nagyon fejletlen volt a horvát tengerparti üdülőhelyekhez képest, de hamar felismerték, hogy itt a lassú, zöld és egészséges turizmus gyakorlására hatalmas lehetőség kínálkozik, így erre építettek, és elérték, hogy évente 20 százalékkal nő a turisták száma. Ennek ellenére még mindig nincs minden erőforrás maximálisan kihasználva, az elkövetkező 20–30 évben további fejlődés várható a fenntartható turizmus jegyében.

A helyszíni szemlék alkalmával a projekt partnerei, köztük a Hargita megyei küldöttség tagjai betekintést nyerhettek több agroturisztikai egység mindennapjaiba, megismerhették ezek szolgáltatásait, és bejárhatták a vidéket átszelő, jól kiépített Parenzana biciklisútvonalat, amely több sikeres projekt hozadéka, és jó példaként szolgálhat térségünk számára is.

Az INSiGHTS a Duna menti országok turisztikai kínálatának vonzóbbá tételét célozza, ehhez társult a megyei tanács. Tizennégy partner indította el Ausztriából, Bulgáriából, Horvátországból, Magyarországról, Németországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából.

További információ található az alábbi linken:

http://hargitamegye.ro/integrated-slow-green-and-healthy-tourism-strategies-insights-projekt.html

Motovun, 2017. október 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774