Leaszfaltozzák az Erdőalja felé vezető utat

Nagy akadály hárul el a sürgősségi betegellátás elől

(0 Szavazat)79 megjelenítés

A kivitelező szerint, ha az időjárási körülmények is engedik ezen a héten végezhetnek az Erdőalja felé vezető út leaszfaltozásával, amelyre egyébként a szerződés szerint 30 nap áll rendelkezésére. A közel másfél kilométeres szakasz a 13A jelzésű országúttól az erdőalji katonai egységig tart. A munkagépek ma, október 16-án kezdték el a munkálatokat. A helyszínen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Füleki Zoltán Csíkszereda alpolgármestere, a kivitelező cég képviselője, Péter Szilárd a SMURD-rohammentő szolgálat csíkszeredai igazgatója, Demeter Ferenc a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere is egyetértettek, hogy az út fontos a sürgősségi betegellátás érdekében, hogy a mentőautók biztonságosan szállíthassák a sürgős eseteket a helikopter-leszállópályáig.

A munkálatokkal elkezdődött a Csík térségi megyei utak egybefüggő aszfaltrétegeinek leterítése is (előző közleményünk itt olvasható). Az erdőalji út közel másfél kilométeres szakaszát 90-10 százalék arányban Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala finanszírozza. Borboly Csaba szerint a számos bürokratikus akadály ellenére sikerült elindítani az út javítását és ezzel az egybefüggő aszfaltrétegek leterítése is elkezdődött Csík térségébne. A munkálatok indításának fontosságáról a megyeelnök a közösségi oldalon is beszámolt (https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1404322369615142/). Mint mondta a sürgősségi esetek tekintetében ez az út és az együttműködés a katonai alakulattal fontos előrelépés, hiszen biztosítani kell a betegek szállítását, amíg sikerül európai uniós forrásokból megépíteni a kórház saját leszállópályáját.

Füleki Zoltán alpolgármester is örömének adott hangot, hogy közös erővel sikerült elhárítani az akadályokat és elkezdődhetett az együttműködés az út rendbe tétele érdekében.

Demeter Ferenc a megyei kórház menedzsere elmondta, hogy a betegek az útnak is köszönhetően nagyobb biztonságban lehetnek.

Péter Szilárd a SMURD helyi vezetője szerint, korábban számos példa volt arra, hogy a SMURD helikoptere az út mellett volt kénytelen felvenni az oda szállított beteget, ami komoly kockázatokkal jár. Az út megépítésével és a katonai alakulat leszállópályáját használva ez az akadály is elhárul, hiszen biztonságos körülmények között lehet átadni a beteget.

Csíkszereda, 2017. október 16.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774