Lassan járhatatlanná válik az Úzvölgye fele vezető út az erdőkitermelés miatt

(0 Szavazat)39 megjelenítés

Ismét rendkívül rossz állapotba került a 123-as jelzésű megyei út a fakitermelés  miatt, amiről bejelentés érkezett Hargita Megye Tanácsához is. Erre reagálva a megyei tanács utakért felelős munkatársai a rendőrséggel helyszíni szemlét tartottak az elmúlt napokban. 

Az illetékesek szerint a szóban forgó út megyei besorolású, amelyen faanyagot szállítani erre vonatkozó engedéllyel lehet. Ez az egyetlen út a Csíkszentgyörgy községhez tartozó Csinódra és Egerszékre, és a faanyag szállítása miatt jelentősen megrongálódott az út, személygépkocsival szinte járhatatlanná vált. Így a térség elszigetelődését eredményezi, ami azt jelenti, hogy 384 személy közlekedését, akár orvosi ellátást veszélyezteti. Történik mindez annak ellenére, hogy jelzőtábla is szemlélteti: az útszakaszon 3,5 tonnánál nehezebb autók nem járhatnak.

Tavaly ősszel az útszakaszon karbantartási munkálatokat végzett Hargita Megye Tanácsa. A helyszíni szemlén nyilvánvalóvá vált, hogy az út nagymértékben megrongálódott, ezzel jelentős kárt okozva, amiről már korábban is beszámoltunk: http://hargitamegye.ro/hirek/jelentos-kart-okoztak-fakitermelok-ronkszallito-autoi-a-csinodi-uton.html

György József, Csíkszentgyörgy polgármestere felháborítónak tartja, hogy ilyen megromlott körülmények között felelőtlenül továbbra is használják az utat a faanyag szállítására. Mint mondja, már többször egyeztettek a fakitermelőkkel, amikor azt hitték, mindenki megértette, hogy ez elsősorban jóérzés és tisztelet kérdése, hiszen már előfordult, hogy a lakosság nem tudott az úton közlekedni. A polgármester szerint a fakitermelés periódusát úgy kellene meghatározni, hogy esős időszakokban ne használják az útszakasz, hiszen a felázott, vizes út még hamarabb tönkremegy. Az elöljáró azt mondja, ha a fakitermelők nem térnek jobb belátásra, drasztikusabb megoldásokhoz kell folyamodni, a kitermelés és szállítás feltételeit pedig írásban, erre vonatkozó szerződésben rögzíteni. 

Kézdi József, a csíkszentgyörgyi közbirtokosság elnöke szerint a mostanihoz hasonló kritikus időszakban be kell tiltani a szállítást. Az út nem bírja a terhelést, esős, nedves periódusban fel kellene függeszteni a szállításra vonatkozó engedélyeket, fejtette ki véleményét Kézdi József.
A helyszínen jártak a Hargita Stúdió munkatársai is, akiknek a lakosok is beszámolnak a szinte járhatatlan út okozta veszélyekről: http://hargitatv.ro/2016/megkozelithetetlen-csinod/  

Hargita Megye Tanácsa ezúton kéri az illetékes állami szerveket, hogy akadályozzák meg az útszakasz nem rendeltetésszerű használatát, felhívva a figyelmet arra, hogy ennek következtében a csinódi és egerszéki lakosságot a jelenleginél nagyobb elszigeteltség veszélyezteti. 

Csíkszereda, 2016. február 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774