Lakossági tájékoztató a medvelátogatások megelőzése érdekében

Javasolt intézkedéseket is megfogalmaztak a szakemberek

(0 Szavazat)21 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház lakossági tájékoztatót szervezett március 6-án, szerdán délután a csíkszeredai Nagy Laji dombja környéki medvelátogatások megelőzése érdekében a járóbeteg-rendelőintézet (poliklinika) gyűléstermében.

Házigazdaként Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere köszöntötte a megjelenteket – előadókat, orvosokat, a környéken lakókat és a sajtó képviselőit – röviden vázolva a kórház körül kialakult helyzetet. A lakossági tájékoztatón, mint környéken lakó részt vett Borboly Csaba megyeitanács-elnök is.

– A mindennapi életünk része a medve, ugyanis nemcsak mint a betegeket ápoljuk, akik szerencsétlenül jártak és a medvével összetalálkoztak, hanem az alkalmazottjaink is sokszor megrémülve jelzik, hogy a medvének a nyomát, vagy magát a medvét látták, miközben este vagy éjszaka tevékenységüket folytatták. Az itt ápolt betegek biztonságát garantálnunk kell, mert felelőséggel tartozunk a betegek épségéért. Volt olyan eset, hogy látogatók jelezték, hogy a medvét vagy a medvecsaládot látták. Ez egy még veszélyesebb állapot – fogalmazott Dr. Konrád Judit. Egy hozzávetőleges számítás szerint a tavalyi évben sérült medvetámadások áldozatai kezelése mintegy 30 000 lejbe került, ehhez még hozzátevődik az utókezelés, a veszettség elleni oltóanyag beadása, ami további 8-10 000 lejbe került – tájékoztatta a jelenlévőket a kórházmenedzser.

László Botond, ideiglenes gazdasági igazgató elmondta, felmérték a lehetőségeket és a hónap folyamán ki fogják vitelezni a kórház területének villanypásztorral való körbekerítését.

A továbbiakban Hadnagy Lehel, a SZILOS Vadásztársaság elnöke és Demeter László biológus a medvelátogatások körülményeiről, a megelőzés érdekében javasolt intézkedésekről tartott bemutatót. Hadnagy Lehel elmondta, a kifejlett medve 100-300 kg közötti súllyal rendelkezik, 25-30 évet is élhet, jó a hosszú távú memóriája és fő érzékszerve a szaglása. Opportunista faj, gyorsan alkalmazkodik az élőhely, környezet változásaihoz. Rendszerint téli álmot alszik, de ha elegendő táplálékot talál télen is aktív maradhat.

A szakember rámutatott arra is, hogy az anyamedve minden két évben bocsozik, régebben egy vagy két bocsot hozott világra, de napjainkban egyre gyakrabb a három vagy esetleg a négy bocsos alom is. A bocsok két évig vannak az anyjukkal, a frissen született bocsok április-májusban hagyják el a barlangot, ezért ez az időszak kifejezetten veszélyes, ha bocsos anyamedvével találkozunk.

A medvejárás feltételezhető okai közül említette a kórház és a Nagy Laji dombja földrajzi elhelyezkedését, a nem megfelelő hulladék- illetve élelmiszergazdálkodást, ami elsősorban emberi felelőtlenségnek tudható be. A környéken lévő erdők (Suta) korosztályváltozásai, a fiatalos erdőrészek lehetővé teszik a zavarásmentes nappali ottmaradást a medvék számára. Az utóbbi években több gabonatábla jelent meg a Suta – Nagy Laji dombja – OMV töltőállomás háromszögben, kedvezőbbé téve ezt a városrészt a medvék számára.

A szakember arra a kérdésre is választ adott, hogy válik egy medve településre bejáró medvévé. Három helyzetet vázolt fel: beszélhetünk habituált medvéről, amelyik folyamatos emberi jelenléttel kerül érintkezésbe, anélkül, hogy valamilyen negatív tapasztalat érné, idővel megtanulja elfogadni az ember jelenlétét. Az élelemfüggő medve a következő fázis, amikor a medve megtanulja, hogy könnyen, kevés energiával juthat hozzá az élelemhez a lakókörnyezetben. A harmadik csoportba sorolható a specialista medve, amely egy bizonyos dologra specializálódott, példaként említette az elmúlt években Fitódban és Zsögödben kutyákat elpusztító medvét.

Végül több javaslatot is megfogalmazott a környéken élők számára: a kórház és környéke biztosítása villanypásztorral, felelős hulladékgazdálkodás a periférián, medvebiztos kukák elhelyezése, minden ehető hulladék zárt helyen történő tárolása. Ha gyümölcsfa van a környéken gyümölcséréskor fokozott odafigyelés, semmiképp ne maradjon a fán a gyümölcs. A szakember kitért a kutyaeledelre mint a medve számára vonzó szagforrásra, felhívva a környék lakosságának figyelmét arra, hogy ne hagyjanak kint kutyaeledelt, olyan mennyiséget adjanak a kutyáknak enni, amennyit az egyszerre elfogyaszt.

– Ha a medve rendszeresen visszajár jelenteni kell a vadásztársaságnak és az önkormányzatnak – nyomatékosította Hadnagy Lehel. 

Demeter László biológus a medvemenedzsment hiányosságaira tért ki, kifejtette: mivel az állam koordinálja ennek a fajnak is a védelmét, ezért az államtól várnánk, hogy az ilyen esetekben, amikor ez az európai védettséget élvező faj okoz problémát a térségben, az állam lépjen fel hatékonyan. Sajnos erre egyelőre nem képes. Habár elfogadták az országos medve akciótervet, valószínűleg forráshiány miatt ennek a gyakorlatba ültetése késik. Nagyobb figyelemre és szakértelemre, több anyagi ráfordításra lenne szükség ahhoz, hogy normálisan lehessen ezt a problémát kezelni. Viszont nem kell megvárnunk amíg erre állami szinten sor kerül, addig is helyi szinten, összefogással tehetünk az ügy megoldása érdekében.

Hargita megyében a társadalom, a vezető réteg és a szakértői háttér (biológusok, vadgazdák stb.) jól együtt tud működni, és a tudományos adatok hiányosságainak pótlására elindítottunk közös kutatásokat a medveállomány monitorizálására a Csíki-medencében – emelte ki Demeter László.

A megyei kórház részéről Dr. Dobrică Adrian Cristian mellkassebész szakorvos, aki a medvetámadások áldozatainak kezelését végzi, felszólalásában hangsúlyozta a helyzet tarthatatlanságát, szorgalmazva a környezetvédelmi minisztérium sürgős fellépését.

A jelenlévők megegyeztek abban, hogy csak együttműködésben valósulhat meg bármiféle előrelépés, a lakosság és a szakemberek közös, felelősségteljes fellépésére van szükség a medvék okozta károk megelőzése és az emberekkel való békés együttélés feltételeinek a megteremtése érdekében.

Csíkszereda, 2019. március 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774