Új álom előtt a Téka

( Szavazat)61 megjelenítés
Szép és munkában gazdag év elé néz a szamosújvári Téka Alapítvány, hiszen az idei szeptember meghozta a rég várt lépést a dédelgetett álomhoz: megkezdődött a Mezőségi Szórvány Iskolaközpont felépítése. Szeptember elején a telket átadták a kivitelezőnek, és elkezdődtek a munkálatok, így október első felében sor kerülhet majd az ünnepélyes alapkőletételre is.
 
 
 A gyorsan tovaszálló nyár alatt nemcsak a minden évben szükséges nyári tatarozásokat végeztük el, hanem számos rendezvény helyszíne volt az alapítvány székháza, illetve feketelaki táborközpontja.
 
A „Téka-nyár” egyik fontos eseménye a június 21–26. közötti kézműves tábor volt a szamosújvári magyar és román anyanyelvű gyerekek számára, a Norvég Civil Alap és az NKA támogatásával. A 90 résztvevő magyar és román gyerek agyagozott, nemezelt, gyékényezett, varrt és gyöngyöt fűzött, de a szövőszéket is kipróbálhatta. A következő héten a kolozsvári Ion Andreescu Vizuális Művészeti Akadémia néhány hallgatója töltötte ott nyári gyakorlatát: Szamosújvár arculatát próbálták meghatározni művészeti szempontból. Munkájukból kiállítást szervezünk, amelyet a hagyományos Őszi fesztiválon nyitunk meg.
 
Július elején a kolozsvári Népi Alkotások Háza által szervezett Ikonfestő Tábornak adtunk otthont, majd július 11-én kezdődött a 11. Honismereti és anyanyelvi rehabilitációs tábor, mezőségi szórványból származó gyerekek számára. Az ötven táborlakó közt jelenlegi és jövőbeli bentlakók, román iskolába járó magyar gyerekek és szamosújvári kisdiákok is részt vettek, ez utóbbiak jutalomtáborozásként kapták e lehetőséget, az alapítványunk által szervezett versenyeken elért jó eredményekért. Anyanyelvi vetélkedő, városismeret, kézműves foglalkozások és persze sok-sok játék szerepelt a programban.
 
A tóvidéki közművelődési rehabilitációs program keretében továbbfejlesztettük a feketelaki tájházat és táborközpontot, valamint elkezdtük a munkát a szépkenyerűszentmártoni közösségi házban. Ez utóbbival alapítványunk egy új intézménnyel gazdagodott. A buzai, palatkai, feketelaki és földvári gyerekek július 5-től táboroztak több héten át Feketelakon, de a Téka Alapítvány munkatársai, önkéntesei, barátai is gyakran töltöttek egy-egy kellemes délutánt e mezőségi falusi környezetben.
 
A Kaláka néptáncegyüttes tagjai alaposan kivették a részüket a munkából, de a táncból is. Július 8-án a noszolyi falunapon léptek fel, majd 23–26. közt a magyarországi Adácson szerepeltek. A hagyományos Kaláka feketelaki edzőtábor idén augusztus 2–8. között került sorra, majd a csoport elutazott Budapestre az augusztus 15–25. közötti, Vendégségben Budapesten című rendezvényre. A szeptember 3–5. között zajlott 18. Aba napokon a testvértelepülés meghívására kisebb küldöttség képviselte intézményünket, majd szeptember 9-én Pécsre utazott a Kaláka néptánccsoport, az Erdélyi Sokadalom rendezvényeire.
 
A nyári táborok, rendezvények után szeptember 12-én megnyitottuk a 10. kollégiumi évadot. Idén a 92 férőhelyes kollégiumunk már kicsinek bizonyult, így sajnálatos módon néhány diák vissza kellett utasítani. A Téka Alapítvány idén 110 gyerek gondozását vállalta, pályázatokból, illetve néhány lelkes hazai és külföldi keresztszülő támogatásával.
 
 
 
Szerző: Fodor Emőke
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774