Szeressük a magyar nyelvet!

( Szavazat)57 megjelenítés
A Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóját pénteken, április 19-én tartották a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium dísztermében. Ez alkalommal adták át az idei Sütő András Nyelvőrzési Díjat is. 
 – A magyar nyelvet mint anyanyelvünket jöttünk ünnepelni, mely élő és valóságos – fogalmazott köszöntőbeszédében Tamás Levente, a gimnázium igazgatója. Reményét fejezte ki, hogy a most összegyűlt diákok lelkesedése a későbbiekben elhivatottsággá növi ki magát.
Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere kifejtette: Székelyföldön a magyar nyelv napja minden nap, hiszen anyanyelvünkért folyamatosan harcolunk. A szakmai magyar nyelv lepusztult, a közhasznú információkat szinte csak románul használjuk, idegen szavakat veszünk át, pedig lenne rá nyelvünkben is megfelelő kifejezés. Mindenkinek küzdenie kell az anyanyelvért, ezt az iskola után is folytatni kell – zárta beszédét.
Bartolf Hedvig főtanfelügyelő szerint felelősséggel tartozunk anyanyelvünk iránt, mondta, rajtunk múlik, hogy hányan használják. Hargita megyében nincs veszélyben a magyar nyelv, a diákok 84 százaléka tanul magyarul, ismertette.
Burus Siklódi Botond megyei tanácsos, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke úgy vélte, minden magyar felelőssége, hogy nyelvünk ne fakuljon. Szolgálja hagyományaink őrzését, fontos a nemzeti identitástudat, az együvé tartozás megerősítésében, különösen a kisebbségben élők számára. Megköszönte az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének munkáját, amely nyelvünkért mint szellemi értékért dolgozik. Burus Siklódi Botond az RMPSZ országos elnöksége, Hargita Megye Tanácsának oktatási és kulturális szakbizottsága, valamint Borboly Csaba megyeelnök nevében kívánt eredményes együttgondolkodást és tanácskozást a rendezvénysorozat résztvevőinek, illetve sikeres vetélkedést a diákoknak.
Péntek János, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem professzora, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének vezetője kifejtette: mindannyiunknak közünk van a magyar nyelvhez, de külön felelősséggel tartoznak a nyelvészek, pedagógusok, színészek, a média, a politikusok, akik mintaadók. Üdvözölte, hogy civilszervezetek is felvállalták a nyelvápolást, mint például Csíkszeredában az Édes Anyanyelvünkért Szövetség.
A Sütő András Nyelvőrzési Díjat évente egy személy részére ítéli oda az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége. A kitüntetést azon nyelvészek, nyelvművelők vagy közéleti személyiségek kapják, akik a magyar nyelv tisztaságának megőrzéséért, az anyanyelvi kultúra ápolásáért, a magyarul beszélők anyanyelv-használati jogaiért munkálkodnak. Idén az elismerést Hegyeli Attila kapta, aki 12 évet dolgozott azért, hogy a csángómagyarok tanulhassák anyanyelvüket, elindította az erre irányuló programot, amely több mint ötezer csángó diákot érintett – ismertette laudációjában Sántha Attila költő, író. Hegyeli Attila annak a csapatnak a nevében köszönte meg a kitüntetést, amellyel az évek során együtt dolgozott.
A rendezvénysorozatot támogatja Hargita Megye Tanácsa. Pénteken anyanyelvi vetélkedőt szerveztek kisiskolásoknak, a IV–XII. osztályosok pedig Écsi Gyöngyi mesemondó előadásán és kézműves-foglalkozáson vehetnek részt.
 
Csíkszereda, 2013. április 19.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774