Székely címereket és pecséteket állítottak ki Csíkszeredában

(0 Szavazat)50 megjelenítés

Székely címerekből és pecsétekből nyílt kiállítás a csíkszeredai megyeháza galériájában március 18-án, Hargita Megye Tanácsának szervezésében. A tárlat átfogó képet nyújt a székelység képviseleti, helyhatósági és egyházi szervezetei által használt szimbólumokról a 15. századtól napjainkig, bemutatja a látogatónak a székely nemzet régi és újabb címerét és címeres pecsétjeit, azok különböző alkalmakkor és helyeken való ábrázolását. A kiállított pecsétek reprodukciók, részben a címer és pecsét használatát engedélyező kiváltságleveken megadott színes rajzok és pecsétnyomók, részben viasz-, felzetes vagy tuslenyomatok.

A megnyitón szép számban összegyűlt érdeklődők előtt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a megyei önkormányzat kezdeményezésére megalakult munkacsoport által összeállított vándorkiállítással szeretnének Magyarországra is eljutni, és a székely szimbólumok bemutatásának folytatásaként pünkösdkor a székely zászlókat mutatják be a nagyközönségnek. A tanácselnök gratulált a munkacsoportnak és Túros Eszternek, a megyei tanács műemlékvédelmi közszolgálata igazgatójának munkájukért.
Pál-Antal Sándor marosvásárhelyi levéltáros, a munkacsoport tagja ismertette a tárlat anyagát. Szerinte szokatlan a kiállítás tárgyköre, Erdélyben legalább ötven éve nem rendeztek hapsonlót. Rámutatott: ezekre a szimbólumokra minden időben szükség van, mivel a közösségi identitás erősítésében fontos a szerepük, és napjainkban egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik irántuk. Pál-Antal Sándor megköszönte Hargita Megye Tanácsának, hogy támogatja az ügyet, és hogy fedezte a kiállítás költségeit.
A munkacsoport tagja Pál-Antal Sándor levéltáros, Mihály János történész, Szekeres Attila István heraldikus és Zepeczaner Jenő muzeológus-történész, akik több éve vagy évtizede szakmai megalapozottsággal kutatták és kutatják a székely jelképeket, és arra törekedtek, hogy a szimbólumok feltárásával közkinccsé tegyék azokat.
A kiállítás még két hétig tekinthető meg Csíkszeredában, a megyeháza galériájában.
Csíkszereda, 2010. március 18.  

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774