„Retrospektív” - grafikák a szakmai tudás és világtrend igényével

( Szavazat)110 megjelenítés
Ősi nyomdatechnika és korszerű trend ötvözése eredményeképpen „ínyenceknek” is érdekes tárlat nyílt május 15-én 18 órától a Gyergyószentmiklósi Kulturális Központban, a Székelyföld Napok keretében. A tárlat anyagát a január 5-13. között lezajlott gyergyószárhegyi V. Grafikusok tábor munkái képezik, amelynek a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ adott helyet. 
 A megnyitót személyes vallomások tették meghitté. Gyergyószentmiklós kultúrintézményének Karancsi Sándor Termében nyílt 2013-as Nemzetközi Grafikai Tábor kiállításán Szepessy Béla grafikusművész és Siklódi Zsolt, a szárhegyi intézmény művészeti vezetője fedte fel kötődését a helyszín névadójához, a nagyszalontai születésű Karancsi Sándor festő- és éremművészhez, illetve a vele egy esztendőben elhunyt Maszelka János festőművészhez. A velük való beszélgetés alapján született meg egykoron a Grafikai tábor ötlete, mondták. A mostani tárlat így emléket is állít az elhunyt mestereknek.
A kiállítás anyagának elkészítési módja eltér a grafikai rutintól: titokőrzés és modern technika – e két kulcsszóval jellemezhető. Szepessy Béla nyíregyházi grafikusművész, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola Rajz Tanszékének docense akkor úgy fogalmazott: az „eltűnt mesterség”, a hagyományos nyomdászat átmentése révén születtek a munkák a nemzetközi táborban. „A digitális technika korában, amikor a képeknek „szerzőjük nincs, csak feltöltőjük”, a grafikai tábor kézzel foghatóvá tette a fejlett technika előnyéből származó hátrányokat is. Az itt található betűk, minták, jelek, az egyediséget, de egyben a sokszorosíthatóságot is magukban hordozzák: itt helyben sokszorosíthatók, de sehol máshol a világon”- írta értékelőjében Szepessy.
Kassay L. Péter, a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója jelezte: a munkák Székelyudvarhelyen olyan nyomdagépen készültek Szász György nyomdászmester szakmai vezetésével, amelyen száz éve a Székelyudvarhelyi Hírlapot nyomtatták. A székelyudvarhelyi Tipoker nyomdában megőrzött régi betűkhöz a táborlakók olyan technikával készítették fametszeteiket, ahogy 800 éve is végezték. A tábor ideje alatt pedig egy kisebb nyomdaprést is felállítottak Szárhegyen.
Siklódi Zsolt kihangsúlyozta: ez a tárlat szakmai ínyencség, maximális igényességet, tudást és értékrendet vonultat fel.
Szepessy Béla továbbá rámutatott: az utóbbi években Európa és a világ művésztelepein megfigyelhető az a tendencia, hogy egyetlen tematikára vagy technikára összepontosítanak. Ennek példája ez a tábor, akárcsak a gyergyószárhegyi művésztelepen, a Hargita Megye Tanácsa által támogatott KorKép táborok is, amelyek a Nature Art törekvéseiben alkotnak évről-évre, nemzetközi visszhangot kiváltva.
A tárlatnyitóról készült felvétel, valamint az eseményről készült képgaléria megtekinthető a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ Facebook-oldalán: http://www.facebook.com/KulturalisKozpont?fref=ts
 
Gyergyószentmiklós, 2013. május 16.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774