Megrendítő képek Csíkszeredában

( Szavazat)65 megjelenítés
A holokauszt témájában egyedülálló, a világon jelenleg talán legnagyobb, több mint 30 képből álló sorozatból nyílt kiállítás Csíkszeredában április 19-én, pénteken este. Simon&Steve, azaz Simon Szabolcs és Papp Sebők István In Memoriam Holocaust című tárlatának a Megyeháza Galéria adott otthont, Hargita Megye Tanácsa szervezésében. A Székelyföldről származó művészek alkotásai vegyes technikával készültek, eredeti fekete-fehér fotók feldolgozásával, némelyiken csak érzékeltetve az olajat, visszaadva így a képek igazi hangulatát. A munkák egyszerre tükrözik mindkét festőművész stílusát, technikáját, színhasználatát, ami teljesen eltérő, mégis egyfajta egységet alkotnak a vásznon. 
 – Megrendítő látni ezt a kiállítást, különösen annak tudatában, hogy egykori csíkszeredai polgártársaink, akik fontos szerepet játszottak a város 19. század végi, 20. század eleji történelmében, beleértve a település történeti-arculati fejlődését is, nagy számban a holokauszt áldozataivá váltak. Szenteljük ezt a kiállítást az ő emléküknek is! – mondta megnyitóbeszédében Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos, aki felidézte a 20. századi tragikus történelmi eseményeket, elsősorban a székelyföldi zsidóság szempontjából. A tanácsos emlékeztetett arra, hogy a városban jelentős arányban éltek zsidó felebarátaink, akik baráti, osztálytársi, szomszédi viszonyban éltek együtt a többséggel; közülük sokan kitüntetéssel tértek haza az első világháborúból, és sokan nagymértékben hozzájárultak a város fejlődéséhez.
Papp Sebők István elmondta, hogy a kiállítás anyagában nemcsak az auschwitzi táborról van kép, hanem más helyszínekről is.
– Több mint harminc képből áll a sorozat, Csíkszeredába elhoztunk harmincat. Jövő januárra meghívtak a római Magyar Házba, de tárgyalunk a budapesti és berlini holokausztmúzeummal, és valószínűleg még több nagyvárost jár majd meg ez a kiállítás, valamint szándékaink szerint bővülni fog – számolt be a művész.
Simon Szabolcs azt mondta: ezekkel a képekkel az újabb generációknak üzennek, hogy érezzék át a történelmi tragédiát, és arra törekedjenek: többé ilyen ne történjen.
A kiállítás május 10-ig tekinthető meg a nap bármely órájában a megyeháza földszintjén lévő Megyeháza Galériában (Szabadság tér 5. szám).
 
Csíkszereda, 2013. április 20.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774