Makovecz-kiállítás nyílt a csíkszeredai Megyeháza Galériában

( Szavazat)72 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa közös szervezésében nyílt meg február 18-án, hétfőn délután a Makovecz Imre szakrális építészetét bemutató kiállítás a Megyeháza Galériában. 
 A nemrégiben elhunyt Makovecz Imrét az organikus építészet egyik legjelesebb képviselőjeként tartják számon, a csíkszeredai Millenniumi templomot és a csíksomlyói Hármashalom-oltárt egyaránt ő álmodta meg, munkái a Kárpát-medence majd minden szegletében megcsodálhatók.
– Gyergyócsomafalván éltem 1992-ben, amikor a csomafalvi ácsmesterek sikerélménnyel tértek haza a sevillai világkiállításról, és nagy magyar eredményként lehetett akkor beszélni arról, hogy térségeink az építészeten keresztül is össze vannak kötve, és az itteni emberek munkássága kamatoztatva van ezáltal is – osztotta meg személyes élményét a házigazdaként jelen lévő Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy hasonló kiállításokkal, a galéria tevékenységével hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a közösség részévé váljon e kialakított tér. – Makovecz munkássága mentén még sok elképzelés valósulhat meg. Például szeretnénk, ha a középítkezéseknél a külföldről hozott építőanyag helyett fát használnának fel – hangsúlyozta a tanácselnök.
– Máté Gábor fényképei alapján Makovecz Imre más, távolabbi helyeken lévő alkotásait is megcsodálhatjuk, az épületekről készült rajzok pedig bepillantást engednek a művész gondolatvilágába – emelte ki köszöntőjében Zsigmond Barna Pál főkonzul.
– Minden művében a vallási szimbolizmust és szépséget kereste, az a vágy vezérelte, hogy az általa tervezett alkotások a szemlélődés által Istenhez vezessenek – mutatott rá Darvas-Kozma József esperes-plébános.
Bogos Ernő építész fontosnak tartotta kiemelni, hogy Makovecz Imre nemcsak római katolikus, hanem református, unitárius és evangélikus templomot egyaránt tervezett.
A Megyeháza Galériában március 8-ig a nap huszonnégy órájában megtekinthető a templomokat, kápolnákat és emlékhelyeket bemutó fotókiállítás, továbbá Makovecz tervrajzainak reprói.
 
Csíkszereda, 2013. február 18.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774