Könyvbemutatók a Magyar Kultúra Napja alkalmából

( Szavazat)54 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Pallas-Akadémia Könyvkiadó közös szervezésében a Magyar Kultúra Napja alkalmából hat könyvet mutattak be a Gyergyói-medencében. Az első turnén, január 24–25-én, három gyerekkönyvet mutattak be – amiről már tudósítottunk –, míg a másodikon, január 28–29-én, három viszonylag eltérő témájú, ám esetenként hasonló gondolatokat feldolgozó könyvet. Az esemény apropója a Magyar Kultúra Napja mellett az is, hogy idén április 1-jén ünnepli a Pallas-Akadémia fennállásának 20. évfordulóját. 
 Gyergyóremetén Laczkó-Albert Elemér polgármester házigazdaként köszöntötte a népes közönséget és az írókat. Balázs Lajos elmondta, hogy már sokadszorra jár a községben, így kellemes érzés tölti el, amikor visszatér, ugyanakkor Ambrus Tünde is köszönetét fejezte ki, hogy ott lehet, hiszen Gyergyóremete segítette őt szellemileg és anyagilag is a munka befejezésében.
Gyergyócsomafalván Márton László Szilárd polgármester volt a házigazda, és nagy örömmel köszöntötte nemcsak az írókat, hanem a nagyrészt fiatalokból álló publikumot is. Szerinte azért jó ilyen könyvbemutatókra járni, mert megismerhetjük az alkotók személyes gondolatait írásaikról.
Gyergyószentmiklóson a Tarisznyás Márton Múzeum adott helyet a könyvbemutatónak, ahol Csergő Tibor András múzeumigazgató fogadta az érdeklődőket. Elmondta, hogy az ilyen fajta könyvbemutatók egyfajta „hiánypótlók” a mai világban, és a témájukat illetően létjogosultnak érezte a könyvek múzeumbéli bemutatását.
Kozma Mária mutatta be és méltatta a három könyv szerzőit és moderálta a beszélgetést. Mindhárom településen beigazolódott, hogy igény van az ilyen jellegű író-olvasó találkozókra.
Albert Ildikó pszichológus Örökzöld tabuk című alkotásáról beszélt. Elmondta, ebben a könyvében olyan tabutémákat is feldolgoz, melyek folyamatosan a mindennapi életünk részét képezik, mégsem beszélünk róluk.
Ambrus Tünde a Székely falutízesek című könyvéről beszélt, és a könyv megírása során elvégzett tanulmányok, kutatások, kérdőívezések, tapasztalatok sokaságáról tartott egy kis bemutatót. A közönség bevonásával, vélemények kikérésével tette színesebbé a beszélgetést.
Balázs Lajos a Rituálés szimbólumok című művének egyes részeit tárta az érdeklődők elé. Elmondta, alkotásában több szimbólumot is taglal, de a gyertya és a fenyő rituális, szakrális jelentőségéről tudhattak meg többet az érdeklődők. Ugyanakkor a jelen rituális szimbólumairól is szót ejtett, felkeltve ezzel a jelenlévők figyelmét.
Kozma Máriának a három viszonylag eltérő témájú könyvvel kapcsolatosan mégis sikerült közös témát találnia, amiről szó eshetett, és mindhárom alkotásban van szó róla. Ilyen témák voltak az emberi közösségek, szimbólumok, a nők-férfiak különböző nézőpontja, a „székely lélek” és az „idealizált múlt” létének kérdése, valamint a státusszimbólumok, melyek mint kiderült, mindhárom mű esetében fontos szerepet játszanak.
A könyvek bemutatása után Tőzsér József, a Pallas-Akadémia tulajdonosa 3000 lejes könyvcsomagot adományozott a helyi könyvtáraknak és a múzeumnak. Összeállítottak egy 165 könyvet tartalmazó listát, melyből választhatnak a jutalmazottak, így a megfelelő, hiánypótló alkotások kerülhetnek a polcokra.
 
Gyergyószárhegy, 2013. január 29.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774