Húszéves a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

( Szavazat)61 megjelenítés
Film- és könyvbemutató, fotókiállítás, közönségtalálkozó, gálaműsor és természetesen táncház szerepelt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes huszadik születésnapi programkínálatában.  
 Húszéves a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes – hirdették a plakátok, és kínáltak három délutánra színes, vonzó programot.
Csütörtökön, november 16.-án, a Csíki Játékszín nagytermében este héttől vetítették az Expo Shanghai 2010 – Hargita együttes a világkiállításon című alkotást. Amint a szervezők elmondták, a Katyi Antal által forgatott film nemcsak az együttes fellépéseit követi nyomon, hanem ízelítőt ad Shanghaiból és a kínai kultúrának abból a szeletéből, amelybe betekintést nyertek az együttes tagjai. A film után baráti beszélgetésre marasztalták a közönséget, hiszen az együttes tagjai élő szóban is szerették volna elmesélni a másfél hónapos turné eredményeit, személyes élményeiket, a világkiállításon megismert emberekről.
Pénteken, november 17.-én, a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában folytatódott a rendezvénysorozat az együttes elmúlt öt évéről összeállított kötet bemutatójával. A Sarány István által szerkesztett könyv tulajdonképpen tükör, amely az utóbbi öt évben megjelent, az együttes fellépéseiről, munkájáról szóló tudósításokkal, interjúkkal, rádióban elhangzott műsorok lejegyzett változatával és sok fotóval tükrözi ennek az időszaknak az eseményeit. A Csíkszereda Kiadóhivatal gondozásában megjelent kötetben nemcsak tíz bemutató krónikáját olvashatjuk, de találkozunk az Ezer Székely Leány Napjáról, a szórványmissziókról, az anyaországi megmutatkozásokról és külföldi turnékról, az utánpótlás-nevelésről, az Erdélyi Prímások Találkozójáról, a hivatásos együttesek találkozójáról – mint az együttes munkájának megannyi fontos részéről – szóló beszámolókkal is. Végül pedig az együtteshez kötődő közéleti személyiségek, szakmabeliek, politikusok vallanak a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesről.
A könyvbemutató után megnyitották Rangyák Józsefnek az elmúlt öt év eseményeit fényképekkel dokumentáló emlékkiállítását.
Szombaton szintén a Szakszervezetek Művelődési Házába várták a közönséget a Hargita együttes: hat órakor kezdődött a gálaműsor, amelynek első részében Örökség című műsorukat mutatták be, második felében pedig reprezentatív műsorszámokat láthattunk. Felléptek a tanítványok is, valamint sokan azok közül, akik az elmúlt húsz évben tagjai voltak az együttesnek. A gálaműsor után táncház következett.
 
A rendezvénysorozat társszervezője volt Hargita Megye Tanácsa, támogatója Csíkszereda város önkormányzata, a Communitas Alapítvány és a Szülőföld Alap.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774