Gyergyói könyvbemutatók a Magyar Kultúra Napja alkalmából

( Szavazat)59 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Pallas-Akadémia Könyvkiadó közös szervezésében, a Magyar Kultúra Napja alkalmából hat könyvbemutatót rendeztek a héten a Gyergyói-medencében. Az első turnén három gyerekkönyvet mutattak be, január 24-én Gyergyóditróban és Gyergyószentmiklóson, 25-én pedig Gyergyóalfaluban. 
 Gyergyóditróban a művelődési ház konferenciatermében gyermekek és felnőttek egyaránt voltak a találkozón, ahol Puskás Elemér polgármester házigazdaként üdvözölte a közönséget és az írókat. Gyergyószentmiklóson a Városi Könyvtár adott helyet a könyvbemutatónak, ahol Keresztes Csongor igazgató fogadta az érdeklődőket, míg Gyergyóalfaluban Gáll Szabolcs polgármester a Szociális Központban fogadta a könyvszerető közönség népes táborát.
Sarány István mutatta be és méltatta a három könyv szerzőjét és a könyvek tartalmát is egyaránt. Mindhárom településen beigazolódott, hogy igény van az ilyen jellegű író-olvasó találkozókra. Kozma Mária író a Régiségek Gyergyóból című könyvét ismertette. A könyv történelmi regéken keresztül kelti fel az olvasók érdeklődését a Gyergyói-medence iránt. Amikor az írónő megkérdezte a ditrói gyerekeket, hogy szeretnek-e olvasni, a teremben hangos igen volt a válasz. Ugyanakkor kiderült, hogy a gyermekkönyveket nemcsak a gyermekek szeretik olvasni, hanem a felnőttek is, sőt a pedagógusok is fontosnak tartják őket a játszva tanulásban.
Ferenc Imre Madárkirakat című verses formájú ismeretterjesztő kötetének a megírását a természet és az állatok szeretete ihlette. Verseinek didaktikai és nevelő szerepük van, ugyanakkor a mellettük található képillusztrációk is ugyanezt erősítik.
Karcsi, a csalihal az író – Kristó Tibor – halászat iránti szeretetéből született. A könyvben az Olt élővilága elevenedik meg, ami azonos a nálunk megtalálható „testvérével”, a Marossal is, ezért az olvasó a két folyó „halféleségeit” is megismerheti olvasás közben.
Az írók elmondták, azért írnak gyermekkönyveket, mert nagyon szeretik a gyermekeket, és véleményük szerint azok, akik gyermekirodalom révén ismerkednek meg az olvasással, amikor felnőnek, sokkal inkább szeretnek olvasni.
A könyvbemutatók alkalmával Tőzsér József, a Pallas-Akadémia tulajdonosa 3000 lejes könyvcsomagot adott át a helyi könyvtáraknak. Összeállítottak egy 165 könyvet tartalmazó listát, melyből választhatnak a kedvezményezettek, így a megfelelő, hiánypótló alkotások kerülhetnek a polcokra. Ezt a gesztust nagy örömmel fogadták a helyi könyvtárak képviselői, és elmondták, hogy ez valóban nagy segítség számukra, mert az utóbbi időben csak nagyon kis összegeket tudnak fordítani új könyvek vásárlására. Tőzsér azt is elmondta, a Pallas-Akadémia az elmúlt 20 évben 563 könyvet adott ki, amiből még ma is forgalomban van 250. Az igazgató tudja, hogy a könyvtáraknak milyen kevés pénzük van könyvek vásárlására, sőt tudomása van olyan könyvtárról is, ahol 1989 óta nem vásároltak könyveket.
 
Gyergyószárhegy, 2013. január 26.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774