Fotókiállítással kezdődtek a Székelyföldi Eger Napok

( Szavazat)95 megjelenítés
Bakos Zoltán budapesti fotóművész több mint száz alkotásából álló Bor, kultúra, Eger... című kiállításával kezdődött a héten zajló Székelyföldi Eger Napok rendezvénysorozata Csíkszeredában október 8-án, hétfőn este. Az Eger Napok kiemelt támogatója Hargita Megye Tanácsa. A Szakszervezetek Művelődési Házának márványtermében elsőként Lövétei Lázár László, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője köszöntötte a tárlatlátogatókat. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere beszédében azt kívánta a hallgatóságnak, hogy ezekkel a mustrákkal, ízvilággal, étkekkel és italokkal, a pillanatképekkel zárják szívükbe Egert. 
 Jelen volt dr. Csige Sándor Zoltán vezető konzul is, aki Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusát képviselte.
– Ha Eger városáról beszélünk, akkor rögtön a régi nagy hősök és a finom borok jutnak eszünkbe. Nagyon örülünk a kezdeményezésnek, hogy Eger bemutatkozik a Székelyföldön, hiszen ezáltal két távoli régió fűzi szorosabbra a szálakat, erősíti kapcsolatait. A most kiállított fényképek által visszatükröződnek az egri mindennapok, a borvidékek, a borászok élete és munkája – mondta, és reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezőkben Egerben is tartanak Székelyföld Napokat.
Hargita Megye Tanácsa nevében Becze István megyei tanácsos üdvözölte a kezdeményezést, tolmácsolva Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszönetét.
– A Székelyföldi Eger Napok a két tájegység egymásra találását, az egriek és székelyek egymásra szóló ismereteinek bővítését szolgálják. Eger – irodalom és bor. A kettő elválaszthatatlan, mint azt az irodalom megannyi gyöngyszeme is igazolja. Írásművészet és gasztronómia egyaránt nemzeti kultúránk része, és meghatároz minket, magyarokat, akárcsak nyelvünk és keresztény hitünk – fogalmazott Becze István.
Végül Silló Ágota, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársa tolmácsolta Lakatos Mihály, Magyarország Kulturális Koordinációs Központja vezetőjének gondolatait.
Az október 8–14. között zajló Székelyföldi Eger Napokon fellép a Gárdonyi Géza Színház, a Harlekin Bábszínház, és az Agria folyóirat is bemutatkozik. A programok négy székelyföldi városban zajlanak: Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Kézdivásárhelyen; a négy városban párhuzamosan futnak a kulturális és gasztronómiai-borászati rendezvények.
 
Csíkszereda, 2012. október 8.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774