Együtt ünnepeltünk a besztercei magyarsággal

( Szavazat)45 megjelenítés
Az összetartozásra nagyobb szükség van, mint valaha
 
Egész napos rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a besztercei Magyar Ház május 12-én, szombaton. Az összetartozás jegyében rendezvényüket támogatta és velük ünnepelt Hargita Megye Tanácsa is.
 A délelőtti gyerekfoglalkozások és kézműves-foglalkozások után kerekasztal-megbeszélést tartottak Élet a szórványban címmel, melyen a besztercei magyarság értelmisége mellett részt vett Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Székely István, az RMDSZ főtitkár-helyettese, valamint Hargita Megye Tanácsa részéről Zonda Erika, a programok és vidékfejlesztési igazgatóság vezetője, a negyedik éve működő Összetartozunk szórványprogram felelőse.
A köszöntőbeszédek során Zonda Erika igazgató tolmácsolta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének üdvözlő szavait. „Összetartozunk. Lélekben mindig összetartozunk, pár éve pedig immár közös tetteinkben, cselekedeteinkben is. Összetartozunk, mert azonos a múltunk, a kultúránk, a nyelvünk. Összetartozunk, mert azonos a kisebbségi sorsunk – még ha más-más számarányban is kell megéljük. S mert összetartozunk, örömmel tölt el mindig a találkozás. Az összetartozás tudata vezérel, az a felismerés, hogy nekünk, magyaroknak össze kell tartanunk. Az összetartozás és az összetartás fontosságára figyelmeztetnek bennünket a tavalyi népszámlási eredmények, miszerint szórványközösségeink drasztikus mértékben megfogyatkoztak az elmúlt évtizedben. De összetartozásra sarkall a most berendezkedő politikai hatalom nem túlságosan kisebbségbarát retorikája, intézkedéseinek sora is” – hangzott el.
Zonda Erika beszédében rámutatott arra, hogy nem a sírás, kesergés, önsajnálat a bajból kivezető út, hanem a tudatos cselekvés. Apró, kis dolgokból állnak össze a nagyobbak: egy-egy kiállítás, előadás, koncert mind-mind egy nagyobb, célravezető cselekvéssorozat része. „Közös programunk, amely révén kölcsönösen támogatjuk egymást, azt bizonyítja, hogy már elindultunk egy úton, jó úton járunk. Az ilyen és ehhez hasonló alkalmakra nagy szükségünk van, mert az együttlétek, a közösségi összejövetelek megerősítenek. Ezt példázza a közös munka eredményeként létrejött, fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Magyar Ház is” – zárta gondolatait a szórványprogram vezetője.
A megyei tanács Összetartozunk szórványprogramjának jóvoltából kézműves-foglalkozáson népi fafaragással ismerkedhettek a besztercei gyerekek. A fafaragás alapjait András Lajos, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola oktatója mutatta be, és ki is próbálták az érdeklődők.
A délután folyamán fotókiállítás nyílt a csíkszeredai Iochom Zsolt fotóiból, melyek a Beszterce-Naszód megyei Vicei Hagyaték Fesztiválba nyújtottak betekintést. Ezt követően lépett színpadra a csíkszeredai Zugtánc néptánccsoport felcsíki táncokat adva elő.
Végül azokat a fiatalokat díjazták, akik önkéntes munkájukkal aktívan segítették az elmúlt tíz évben a besztercei Magyar Ház munkáját. Munkájuk elismeréseként Hargita Megye Tanácsa képviselőitől a Széllel tündökleni című kiadványt vehették át.
 
Beszterce, 2012. május 12.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774