Díjözön diákoknak is Gyergyószék magyar kultúrájának ünnepén

( Szavazat)62 megjelenítés
Diákokat is díjaztak Gyergyószentmiklóson január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Gyergyószék magyar kultúrájának ünnepén a Hargita Megye Tanácsa alapította nagydíjat idén a gyergyószárhegyi nemzetközi művésztelep alapítói triásza, Zöld Lajos újságíró-kultúrszervező, valamint Gaál András és Márton Árpád festőművész vette át. 
 A Gyergyói-medence községeiből érkező, kultúra műfajaiban tevékeny diákok és családjaik jelenlétében különleges ünnepséget szerveztek január 22-én Gyergyószentmiklóson. A városi Ipartestület Férfikórusa nyitányát követő beszélők sorában Kassay L. Péter, a főszervező Hargita Megye Tanácsához tartozó Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ igazgatója jelezte: ez az ünnep ugyan nem tartozik a „hivatalos piros betűs ünnepek közé”, mégis kiemelt ünnepünk. Az igazgató a megyei tanács képviseletében arra kérte egy példázat révén a Gyergyóban ünneplőket: higgyenek a kultúra erejében.
A Hargita Megye Tanácsa által alapított Magyar Kultúráért Díj gáláinak sorában újdonság az idei évben, hogy a medence minden iskolájának 2-3 olyan diákja is elismerésben részesül, aki iskolán kívüli tevékenységével hathatósan hozzájárult a Gyergyói-medence kulturális életéhez.
Szőcs Zsuzsanna, a Pro Terra Alapítvány elnöke laudációja előtt, a díj ötletgazdájaként, személyes történetet mesélt el a gyerekeknek arról, hogyan tapasztalhatta meg 24 évesen, Pécsett, a székely himnusz éneklésekor, hogy „kiváltság magyarnak lenni”. Mint mondta, ezt a kiváltságosságot akarta, hogy érezzék a gyerekek, „és nem 24 évesen, hanem minél hamarább”.
A díjakat Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere, Márton László Szilárd, Gyergyócsomafalva polgármestere, Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere, Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere, Gábor László, Gyergyószárhegy polgármestere, Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere, valamint Mihálydeák Ervin, Gyergyóújfalu alpolgármestere adta át az illető települések összesen 38 diákjának (mellékeltük a díjak listáját).
„A gyergyói magyar kultúra idei lovagjait” méltató laudációjában Bajna György újságíró a gyergyószárhegyi nemzetközi művésztelep alapító hármasának, származásuk szerint, „egy szárhegyi, egy ditrói és egy alfalvi gyergyóinak” konferálta be az elismerést. Mint kiemelte: „Ami 1989 előtt, a legvadabb időkben Szárhegyen megvalósult, az szinte megismételhetetlen.” Amint az újságíró fogalmazott: „Szárhegy olyan része lett a magyar kultúrtörténetnek, ami mellett ma már senki nem haladhat el legyintve, hiszen nincs Európában még egy képzőművészeti alkotótábor, ahol minden alkotásnak leltári száma és értéke lenne az első műtől az utolsóig. Súlyos hagyaték Szárhegy. Komoly teherviselést követel mindazoktól, akik ma, immár a világ képzőművészeti körfogásába is bekerülve, próbálják továbbvinni, továbbépíteni mindazt, aminek biztos alapjait e ma ünnepelt hármas, születési időrendben: Zöld Lajos, Gaál András és Márton Árpád rakta le.” (A laudációt mellékeltük.)
Amint az a szárhegyi Lázár-kastélyban 39 éve megszülető művésztábor alapítóiról elhangzott: „A helyet Zöld Lajos ajánlotta (…) Hogy boldog emlékű Áron püspökünk mit látott, érzett a vakmerő Zöld Lajos szemeiben, nem tudni, az ellenben tény, hogy évi 1 lej bér ellenében negyedszáz évre reájuk bízta a kolostort. Ettől a perctől csak a munka, a munka és a munka jellemezte a hármas kapcsolatát. (…) Márton Árpád szerepe ebben a munkában, a sok külön utat járó művész egybefogásában volt nélkülözhetetlen.”
A Kassay L. Péter igazgató által átnyújtott Magyar Kultúráért Díj (a Sántha Csaba szobrászművész alkotta szobor) átvétele után Gaál András a díjazottak nevében köszönetet mondva, a laudációhoz kapcsolódóan jelezte: valóban, sok díjat kaptak már, „de ez a legnagyobb, itthon, szülőföldön”. Elárulta: amikor a művésztáboron való munkálkodást elkezdték, volt egy titkos elképzelésük, hogy „a csermelyre két cöveket vernek, deszkát tesznek rá, és a kultúrát elrekesztik”. Most ezt adják tovább.
A nagydíjban részesülteket vastapssal köszöntötte a Városi Művelődési Központ közönsége. A díjkiosztó gálát a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Hagyaték című előadása követte.
A január 22-i gyergyószentmiklósi ünnepség szervezői voltak: Hargita Megye Tanácsa, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, Figura Stúdió Színház, Tarisznyás Márton Múzeum, Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár, Etnographia Gyergyóiensis Alapítvány, Pro Terra Alapítvány.
Támogatók: Gyergyóalfalu Önkormányzata, Gyergyócsomafalva Önkormányzata, Gyergyóditró Önkormányzata, Gyergyóremete Önkormányzata, Gyergyószárhegy Önkormányzata, Gyergyószentmiklós Önkormányzata, Gyergyóújfalu Önkormányzata.
 
Gyergyószentmiklós, 2013. január 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774