Címeres pecsétek nyomában

(0 Szavazat)53 megjelenítés

Gyűl a székely szimbólumokról szóló kiállítás anyaga

 

A Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport munkájából tanulmánykötetet terveznek kiadni, és 2010. március 15-én kiállítást szerveznek a kutatás anyagából Csíkszeredában. Többek között erről számoltak be a munkacsoport tagjai december 17-én a csíkszeredai megyeházán tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Mihály János történész, a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont munkatársa, Pál-Antal Sándor levéltáros, Szekeres Attila heraldikus, valamint Hargita Megye Tanácsa részéről Hajdu Gábor tanácsos és Túros Eszter igazgató. Hajdu Gábor, aki a megyei tanács elnökét, Borboly Csabát képviselte a sajtótájékoztatón, felvezetőjében arról beszélt, hogy Hargita Megye Tanácsa meg akarja erősíteni a székelyföldi térség nemzeti jellegét, ezért fogadta el a megye zászlajának a székely lobogót, illetve október 30-i ülésén 12 ezer lejt különített el a székely szimbólumok kutatását célzó multiannuális programra, és a kötet megjelenését is támogatni fogja.

 
Mihály János történész bejelentette, hogy a március 15-i kiállításon községi, egyházközségi, városi, széki, illetve kiváltságos települések pecsétjei tekinthetők majd meg, de ez csak a gerince a kiállításnak. Azt követően a többi székelyföldi megyébe, valamint ezek testvérmegyéibe vándorol a tárlat. A csíksomlyói búcsúra elkészül egy székely történelmi zászlósor is.
Pál-Antal Sándor szerint összességében nagyon jól haladnak a munkával, de a szimbólumkutatás ezzel nem fog befejeződni. Lehet, hogy a felmerülő kérdések egy részét soha nem tudják tisztázni, de megpróbálják, mondta a marosvásárhelyi történész.
Szekeres Attila heraldikus szerint a székely abban különbözik magyar nemzettársától, hogy erős identitástudata van, ezért is fontos a munkacsoport tevékenysége. Szekeres kijelentette, hogy a tervezett tanulmánykötetet a kiállítás után frissíteni, bővíteni kell. A szakember bemutatta, hogyan változtak például Marosvásárhely és Háromszék címerei a történelem során, szemléltetve azt is, hogy a román hatalom, majd később a kommunista vezetés hogyan próbált román elemeket bevinni a magyar szimbólumok közé. Például a székely csillagból kommunista csillagot faragtak, másutt hagymakupolás vártorony jelent meg kereszttel. Azt viszont már nem sikerült elérniük, hogy a háromszéki címer juhot ábrázoljon. Egyébként mint Mihály János rámutatott, a román címerben, a történelmi Erdély címerével együtt, megtalálhatók a székely szimbólumok: a sas fölött a nap és a hold.
Csíkszereda, 2009. december 17.
 
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774