Címerek, pecsétek, zászlók

( Szavazat)52 megjelenítés
 Bemutatták a Jelképek a Székelyföldön című kiadványt Csíkszeredában

A csíkszeredai megyeházán mutatták be március 6-án a Jelképek a Székelyföldön című tanulmánykötetet. A Hargita és Kovászna megye tanácsának támogatásával létrejött kiadvány sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatóján részt vettek a kötet szerzői: Pál-Antal Sándor, Bicsok Zoltán, Szekeres Attila István, Zepeczaner Jenő és Mihály János – utóbbi egyben a mű szerkesztője is – valamint Borboly Csaba, Hargita megyei és Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnök.
 
A tizenegy tanulmányt tartalmazó kötet három témakörre tagolódik, címer-, pecsét- és zászlótörténeti írásokra. A tudományos igényességgel készült dolgozatok számos kérdésben új megvilágításba helyezik a székelység által évszázadokon keresztül használt szimbólumokat, és jelentősen kiegészítik ismereteinket ezek történetéről.
– A munka ezzel még nincs befejezve, de az elért eredményeknek köszönhetően, reméljük, az olvasót sikerül e könyv által közelebb vinni a székely szimbólumok valós történetéhez – mondta Mihály János, aki megköszönte a jelen lévő két tanácselnöknek a könyv létrejöttéhez nyújtott támogatást.
– Jelenformáló és jövőépítő igyekezetünkben fontos számunkra a múlt ismerete, ezért hoztuk létre a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoportot, melyben neves szakemberek vállaltak szerepet – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. – Valamennyien több éve vagy évtizede kutatják a székely jelképeket, tevékenységük eredménye sikeres konferenciákban, valamint népszerű címer- és pecséttörténeti kiállításokban is mérhető. Mára a munkacsoport a székely múlt megismerésének, a közösségi azonosságtudat megerősítésének az egyik legjelentősebb intézményévé vált. Köszönöm a szakembereknek áldozatos munkájukat, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy jó döntéseket hozzunk – mondta Borboly.
– Itt vagyunk egy nem létező Székelyföld több száz éves nem létező történelmét és jelképeit ismertető könyv bemutatóján – mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. – Belelapozok ebbe a kötetbe, és azt látom, hogy a székelységnek az új – és szeretném hangsúlyozni: az új – címere is 1437-ből való. Vajon hol voltak akkor azok az emberek, akik azt állítják, hogy mi nem is léteztünk? Következő közös projektünk, amelyet már el is indítottunk, a székelyföldi címeres levelek feltárása lesz, ami összefogással megvalósítható. Minden székelyföldi városba el kell vinni ezt a most megjelent könyvet, mert rendkívül fontos lenne, hogy minél több ember megismerhesse nemzete jelképeit.
A Bicsok Zoltán, Mihály János, Pál- Antal Sándor, Szekeres Attila István és Zepeczaner Jenő történészek munkáját dicsérő 290 oldalas tanulmánykötet hamarosan megvásárolható lesz a könyvesüzletekben.

Csíkszereda, 2012. március 6.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774