Átadták az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat

( Szavazat)127 megjelenítés
A szombat esti hagyományos gálaműsorral ért véget a Hargita Megye Tanácsa által, a kulturális alintézményeivel, illetve ezek partnereivel karöltve megszervezett Hon a hazában elnevezésű rendezvénysorozat egyhetes színes udvarhelyszéki programkínálata, amelyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendeztek meg. 
 A tizedik alkalommal megszervezett gálaműsor elején Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a résztvevőket. Üdvözlő szavaiban a tanácselnök felelevenítette egy nappal korábbi csíkszeredai élményét, amikor a megyeházán, találkozva a moldovai köztársaságbeli gagauz kisebbség küldötteivel, az egyik hallgatói kérdésre érkezett válaszból megtudta, hogy a Gagauz Autonóm Tartományban a kisgyerekek az első verset orosz nyelven tanulják meg édesanyjuktól, a másodikat románul, és esetleg csak a harmadikat saját gagauz-ótörök anyanyelvükön.
– Székelyföldön ez szerencsére nincsen így – fejezte ki örömét Borboly Csaba –, és ebből a példából is láthatjuk, hogy az autonómia sosem lehet cél, hanem mindig csak egy fontos eszköz kell, hogy legyen ahhoz, hogy megőrizzük nyelvünket, kultúránkat, szokásainkat. Úgy érzem, a mi magyar kultúránk annyira erős, hogy sok autonóm tartomány tőlünk példát vehet, hiszen meg tudtuk őrizni mindazt, amit őseinktől kaptunk, és értéket teszünk hozzá folyamatosan, ebben pedig kulcsszerepük van az olyan kiválóságainknak, mint akiket ma díjazunk – mondta el a tanácselnök.
Az Udvarhelyszék Kultúrájáért díj szellemiségét és történetét Ambrus Lajos nyugalmazott tanár, költő, szerkesztő, valamint Szőcs Endre, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület ügyvezetője, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója értékelte és elevenítette fel, ezt követően került sor a díjak átadására. Életműdíjjal tüntették ki – post mortem – Zenglitzky Zoltán székelyudvarhelyi operatőrt, értékmentő díjjal Zagyi Ferenc nyugalmazott székelykeresztúri kultúrigazgatót, értékteremtő díjjal Major László és Major Magda farkaslakai zenetanárokat, értékközvetítő díjjal P. Buzogány Árpád székelyudvarhelyi írót, és végül, de nem utolsósorban közösségi díjban részesítették a Székelyföldi Regionális Stúdió munkaközösségét.
Az Antal István parlamenti képviselő, valamint Ambrus Sándor és Benyovszki Lajos megyei tanácsosok részvételével megejtett díjazás felvezetésében a Haáz Sándor által irányított Szentegyházi Gyermekfilharmónia csodálatos műsorát hallhatta a nagyszámú érdeklődő.
A Hon a hazában rendezvénysorozat udvarhelyszéki szervezői:
Hargita Megye Tanácsa, Udvarhelyszék Kulturális Egyesület, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Székelyudvarhelyi Művelődési Ház, Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, Haáz Rezső Múzeum, Cimbora Gyerekek Klubja, Tamási Áron Gimnázium, Udvarhelyi Fiatal Fórum, Székelyföld Filharmónia, Székelykeresztúr Város Önkormányzata, farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület.
 
Székelyudvarhely, 2013. január 27.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774